artikel

Guilty Pleasures verovert harten met culinaire snacks

Snacks 345

Guilty Pleasures in Eindhoven is geen doorsnee cafetaria.
Peter (64) en Jetty (62) Verbeek lijken precies te weten waar de nieuwe generatie behoefte aan heeft: onderscheidende snacks van hoge kwaliteit, gemaakt van herkenbare ingrediënten, zoals een rendang-kroket of Walnoten-linzenburger.
Peter en Jetty Verbeek bedienen een brede klantenkring met hun culinaire snacks.

Guilty Pleasures verovert harten met culinaire snacks
Risotto Caprese Bal, Guilty Pleasures © Fotopersburo Bert Jansen

Het verhaal van Peter en Jetty Verbeek doet veel mensen glimlachen. Eind 2014 zijn ze gestart met Guilty Pleasures. Ze bereiden alles in eigen keuken en werken zoveel mogelijk met ingrediënten uit de omgeving. Zo levert een boer uit Eindhoven de kaas en melk. Het assortiment van Guilty Pleasures is verre van gewoontjes. Culinaire gerechten worden gepresenteerd in de vorm van een snack. Zo is er de Wildbal, gemaakt van ragout van wild zwijn, rode kool en peer. Ook de Toverbal is een hardloper: een scampi omwikkeld met een gelei van mango en gember, geroosterde kokos en hazelnoot, visbouillon en cassavekroepoek.

Peter en Jetty Verbeek van Guilty Pleasures.
© Fotopersburo Bert Jansen

Het klinkt bijna als een sterrenrestaurant, maar het gaat hier toch echt om een cafetaria. Guilty Pleasures biedt ook traditionele snacks, zoals een frikandel, kroket en bamischijf. ‘Kwaliteit is ons uitgangspunt’, zegt Peter Verbeek, die alle producten zelf ontwikkelt. ‘Onze bamischijf bijvoorbeeld bereiden we van verse wokgroente en kip van Tante Door. De frikandel maken we van scharrelvarkensvlees en scharrelrundvlees. Als kinderen hier een frikandel eten, kan ik precies zien wie er thuis goed heeft leren eten en wie niet. Wie veel kant-en-klare producten eet, vindt onze frikandel vaak minder lekker. Hij of zij is niet meer gewend om te kauwen.’ Dat het scharrelvlees iets duurder is, is volgens de ondernemer geen probleem. ‘Het vlees heeft veel meer smaak. Onze klanten waarderen dat en vinden herkenbaarheid ook belangrijk. Zo komt ons varkensvlees uit de Ardennen, waar de varkens het hele jaar door buiten lopen en zo nodig worden bijgevoerd. Ons concept spreekt veel jonge mensen aan, zelfs studenten die misschien niet zo veel te besteden hebben. Ze eten liever één kwalitatief goede snack, dan drie slechte. De prijzen van onze snacks variëren tussen €2,75 en €3,50. Met enkele uitschieters, zoals de garnalenkroket van €3,95.’

Culinaire snacks door passie voor koken

Verbeek heeft een grote passie voor koken, zijn vrouw voor verkoop. De ondernemer heeft al een lange carrière achter zich in de voedingsmiddelenindustrie. Zo adviseerde hij jarenlang voedselproducenten op gebied van productontwikkeling. Door een hartinfarct moest hij hier in 2012 mee stoppen. ‘Maar achter de geraniums zitten, is niets voor mij. Toen ik het rustig aan moest doen, kwamen we op het idee een cafetaria te beginnen. Als ik bij een fastfoodzaak had gegeten, dacht ik achteraf altijd: ‘Dat had ik beter niet kunnen doen’. Dat moest toch anders kunnen! Ik wilde een zaak beginnen met kwalitatief hoogwaardige snacks, gemaakt van producten uit de omgeving en met oog voor duurzaamheid.’

Assortiment Guilty Pleasures © Fotopersburo Bert Jansen

Guilty Pleasures heeft een brede klantenkring: van studenten tot gezinnen en expats. Mensen komen zowel uit Eindhoven als omliggende dorpen. De zaak is open van woensdag tot en met zondag. In het weekend worden de ondernemers geholpen door enkele parttimers. Guilty Pleasures is ook aangesloten bij bezorgdienst Deliveroo. 20 procent van de totale omzet komt nu voort uit bezorgen en dit percentage stijgt nog wekelijks, vertelt Verbeek. ‘Eerst waren het vrijwel allemaal nieuwe klanten, nu maken ook bestaande klanten gebruik van deze service. Bijvoorbeeld bij slecht weer of als er een voetbalwedstrijd op tv is. Ik vind dat niet erg. De vraag is of ze anders wél bij ons in de zaak waren geweest.’

Geduldige klanten

Ondanks dat zijn klanten kunnen kiezen uit bijvoorbeeld een garnalenkroket, rendang-kroket, draadjesvleeskroket van het Black Angus-rund en satékroket, noemt Verbeek zijn assortiment nog redelijk beperkt. ‘Ik verkoop geen vijf soorten rundvleeskroketten. Een product is ook weleens op. Ik kan ze niet even uit een doos tevoorschijn halen. Er zijn klanten die dan niets kopen en de volgende dag terugkomen voor hun favoriete snack. Mensen vinden het vaak ook geen probleem als ze in het weekend iets langer moeten wachten. Ze weten dat ze wachten op iets dat kwalitatief goed is.’
Ook voor vegetariërs en zelfs veganisten is er keuze bij Guilty Pleasures. Verbeek merkt een groeiende vraag op dit terrein en wil hier in de toekomst meer op inspelen. Nu maakt hij bijvoorbeeld een Risotto Caprese Bal: met mozzarella, zongedroogde tomaatjes, basilicum en Parmezaanse kaas. Die wordt, net als de andere producten, geserveerd in een biologisch afbreekbare verpakking. Ook is er de Walnoten-linzenburger, verkrijgbaar met zowel een vegetarische als veganistische saus. ‘Mannen kiezen vaak voor een Black Angus Beefburger, bij de vrouwen is de Walnoten-linzenburger favoriet’, ziet Verbeek.

Geen zout over de friet

De friet van Guilty Pleasures wordt gemaakt van ‘bintjes uit de klei van West-Vlaanderen’ en in drie stappen afgebakken. Er wordt geen zout over de friet gestrooid, tenzij de klant erom vraagt. ‘Zout maakt de friet slap, het onttrekt het vocht aan de friet’, zegt Verbeek. ‘Met een goede aardappel en goede olie heb je geen zout nodig. Als er per jaar twee klanten naar zout vragen, is het veel. Vaak ontdekken ze na het eten van hun frietje pas dat er geen zout op zat.’
De productontwikkelaar ziet een groeiende behoefte aan producten die met liefde en zorg zijn gemaakt. ‘Zorg dat je jezelf onderscheidt. Er is een toekomst voor de cafetaria, maar dan moet je wel iets te bieden hebben. Onze gasten komen wel acht cafetaria’s tegen op de weg hiernaartoe. Het aanbod warme maaltijden is gigantisch, ook vanuit de retail. Bij Albert Heijn XL hier in Eindhoven kunnen mensen ook ter plekke warme maaltijden nuttigen. Daarmee krijgen we steeds meer te maken.’ 


top100

Schrijf je hier in voor de Cafetaria Top 100

Reageer op dit artikel