artikel

Deelnemers Lekkerste Wedstrijden Horecava maken indruk

Snacks 23

De 61e editie van de Horecava was een bruisend evenement voor alle horecaprofessionals, maar de Fast Service Arena was de plek waar iedere dag de echte actie plaatsvond. Maar liefst 128 ambitieuze en getalenteerde deelnemers gingen de strijd met elkaar aan voor het hoogst haalbare tijdens De Lekkerste Wedstrijden. Dit zijn de winnaars.

Deelnemers Lekkerste Wedstrijden Horecava maken indruk
Vincent Kuik van Kwalitaria Lekkerrr in Amersfoort, winnaar Lekkerste Hamburger Fastest. Foto: Ton Kastermans

De deelnemers lieten tijdens de Horecava hun kunsten zien in acht categoriën: Lekkerste Broodje Horeca, Lekkerste Broodje on the Move, Lekkerste Broodje Catering, Lekkerste Hamburger Fastest, Lekkerste Hamburger Finest, Lekkerste Maaltijdsalade, Lekker Anders en Lekkerste Wafel. Los van De Lekkerste Wedstrijden was er nog een wedstrijd voor de lekkerste pannenkoek.

De ogen van de cafeatariabranche waren vooral gericht op Lekkerste Hamburger Fastest. Deze categorie is bedoeld voor medewerkers in fastservice, die een vrijere opdracht kregen dan de deelnemers van Lekkerste Hamburger Finest. Het thema was overal hetzelfde: Dutchie, wat inhield dat het hoofdingrediënt gebaseerd moest zijn op de Hollandse keuken. Het broodje en het hoofdbeleg moesten dus van Nederlandse bodem zijn.

Horecava

De winnende hamburger, Kei Lekkerrr, van Vincent Kuik.

Vincent Kuik van Kwalitaria Lekkerrr in Amersfoort verraste iedereen met zijn hamburger ‘Kei Lekkerrr’, waarbij hij karamel en stroopwafelkruimels gebruikte. Vincent was één van de veertien kandidaten in de categorie Fastest en mocht als eerste zijn hamburgers maken en presenteren aan de jury. ‘Vooraf dacht ik nog dat je in het nadeel bent als je als eerste moet. Hij zag tijdens de bereiding dat mensen wel wat vreemd naar ’m keken. ‘Zo van: ‘Wat ga jij nou doen? Stroopwafel en karamel?’ Toen we tijdens de voorbereiding de burger in de zaak lieten proeven, reageerden mensen net zo. Maar iedereen vindt ’m lekker. Ik zag ook dat juryleden nog een extra hap
namen, dat was natuurlijk een goed teken.’

Zijn gevoel bleek juist te zijn: Kei Lekkerrr bleek de Lekkerste Hamburger Fastest van 2017. Voor Vincent was het kookpodium inmiddels bekend terrein en hij wist hoe hij zich moest voorbereiden. ‘Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan. Toen was alles nog spannend, je weet niet wat je moet verwachten. Dat had ik dit keer niet. Ik wist precies hoe ik alles moest doen en natuurlijk had ik ook veel geoefend. Ik kwam vorig jaar bijvoorbeeld in tijdnood. Nu ging alles heel soepel.’ De hamburger staat inmiddels bij Kwalitaria Lekkerrr op de kaart en wordt veelvuldig besteld.


Goed gevoel

Johan van der Weerd, voorzitter van Stichting De Lekkerste Wedstijden, heeft een goed gevoel overgehouden aan deze laatste editie. ‘Met name als ik kijk naar het enthousiasme van de deelnemers. Andere jaren gingen deelnemers soms teleurgesteld weer naar huis, dit jaar niet. We hebben ook alles gedaan om ze goed op te vangen en te begeleiden. Daar maken we ieder jaar slagen in, volgend jaar willen dat nog beter doen.’
Volgens Van der Weerd wordt er steeds meer gevraagd van deelnemers. ‘We verwachten meer en meer professionaliteit van ze. Zo wordt er heel streng gecontroleerd op de hygiëne, in samenwerking met hygiënebureau Houwers Groep. Bij binnenkomst werden ingrediënten al gecontroleerd op temperatuur. Twee deelnemers kwamen met kip en garnalen van boven de 7⁰C. Die zijn nog even snel naar de supermarkt gerend en konden alsnog op tijd meedoen. Maar ook tijdens de mise-en-place werd op hygiëne getoetst.’

In de categorie Hamburger Fastest is volgens de voorzitter goed te zien dat de fastservicebranche de laatste jaren kwalitatief is gegroeid. ‘De eerste keer dat we deze wedstrijd organiseerden, zagen we nog voorgebakken burgers van de fabrikant. Nu werkten ze allemaal met verse hamburgers. Dat zie je ook in de bedrijven terug.’


horecava

Tips voor deelnemers

Jurylid Herman Massing van Snacknieuws had na afloop van de wedstrijd een paar tips voor toekomstige deelnemers. ‘We jureerden vandaag in de categorie ‘fastest’, dus de hanteerbaarheid is een belangrijk facet voor een goede burger. En daarnaast mogen er mooie dingen gedaan worden met de burger, de sauzen, de ingrediënten, maar de burger zelf moet er wel uitknallen.’

En, het is geen ‘must’, maar Massing heeft een voorkeur voor een wit broodje. ‘En vooral: zorg dat het geprepareerd is op de grill, maar ook dat het ten gunste van het vlees komt.’

De andere hamburgerwedstijd, de categorie Finest, werd gewonnen door Dennie Soffree van Soffree on fifty-four in Oud-Beijerland. Deze categorie is bedoeld voor ondernemers en/of medewerkers van typische hamburgerzaken of horecazaken waar de hamburger een prominente plaats op de kaart heeft.

De hamburger van de winnaar, ‘De BZN’, was volgens de jury het allermooist qua vlees en had het beste evenwicht in smaken. De burger is gemaakt met vlees van het Verbeterd Roodbont-ras. ‘Dat krijgen we van de slager, we voegen daar zelf geen kruiden aan toe’, vertelt Soffree. ‘Gewoon op de grill en op het broodje, heel simpel.’

Op de burger zit boerenkaas uit het Groene Hart en het broodje is van bakkerij Uljee uit Lopikerwaard. ‘Verder sla, tomaat, ui, bacon, ketchup en mayo’, vervolgt Soffree. ‘Meer niet, heel simpel dus. Voor ons is dit de ultieme hamburger.’


Groei horeca ook te zien op ­Horecava

Dat de horeca groeit, is ook te zien aan de bezoekersaantallen van de Horecava, van 9 tot en met 12 januari in de RAI in ­Amsterdam. In totaal bezochten 5328 mensen de horecavakbeurs. Dat is 3,7 procent meer dan in 2016.

Beursmanager Luuk Scholte: ‘Als Horecava zijn we bezig geweest om trends en ontwikkelingen tot leven te laten komen in een omgeving vol bijzondere ervaringen. Ook de deelnemers kiezen steeds meer voor prachtige presentaties waarin beleving de boventoon voert.’
Scholte vervolgt: ‘De thema’s die we op deze editie hebben belicht – duurzaamheid, innovatie en beleving – sloten aan bij wat er in de markt gebeurt. We ontvingen veel positieve reacties op de grotere opzet waarin de Foodhal een centrale rol speelde en waarin veel nieuwe presentaties zoals het No Waste Village en een vernieuwde opzet van het InnovationLAB waren opgenomen.’ De volgende Horecava vindt plaats van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam.


Smaakbeleving

Bij de broodjes waren vier prijzen te winnen. De creatie van Jean Pierre Karssen, ‘Rotolare striato’ was volgens de jury een knap staaltje van smaakbeleving. In het broodje is tomatentapenade verwerkt, met buikspekrollade van het livarvarken, gestoofde broccoli,
perenmosterd en gedroogde pancetta. Het broodje van de chef-kok van restaurant Med Trattoria in Medemblik was daarmee volgens de jury het lekkerste broodje in de categorie Horeca.

Vy Vieu, werkzaam bij HMS Host, won met haar broodje ‘Pink Lady’ de vakwedstrijd Het Lekkerste Broodje in de categorie Catering. Ingrediënten zoals shio so purpe leafs, vijgen en poeder van rode biet gaven dit broodje een evenwichtige en gedurfde smaak, zo oordeelde de jury.

Philip van der Sar, werkzaam bij Stads-Koffyhuis in Delft, won met zijn broodje ‘Flipse’ de vakwedstrijd Beste Broodje Lekker Anders. Deze wedstrijd wordt ieder jaar georganiseerd en is bedoeld voor medewerkers van horecabedrijven met een beperking. Volgens de jury was de temperatuur van beleg en brood mooi in balans. ‘Hierdoor kwam de smaak van het broodje nog beter tot zijn recht.’

Onder andere de gedroogde tomaten uit Nederland gaven een bijzondere smaak aan de ‘Flipse’ ‘Waardoor dit broodje de absolute nummer één is van deze vakwedstrijd.’

Eric van Helvoort van Hutten de Guijt in Veghel ging ervandoor met de award voor het Lekkerste Broodje On the Move. Het broodje moest aan de eis voldoen dat het makkelijk mee te nemen was voor onderweg. De winnaar voldeed op alle punten. ‘De smaak was fris, het broodje was goed op smaak én hanteerbaar’, aldus de jury.

Van Helvoort maakte een creatie met de naam ‘Ik hou van Holland’. ‘We hebben de ingrediënten van zuurkool als inspiratie gebruikt.’ Het broodje zelf bevat rozemarijn en zeezout.

 

Schilderij

Naast het geweld in de broodjes- en hamburgercategoriëen, ging er ook een deelnemer naar huis met de prijs Lekkerste en Gezondste Maaltijdsalade. ‘Een schilderij op het bord’, zo omschreef de jury de salade ‘Geit in de wei’ van Henri van den Einden van restaurant Boshuys Best. Het was dan ook geen verrassing dat Van den Einden als winnaar van het podium stapte. De focus bij zijn salade lag op gezondheid. ‘Dat je het dan ook nog zo mooi kunt presenteren, is fantastisch’, aldus de jury.

De salade bestond uit geitenkaas, appel, spinazie, rucola, spruitjes, zoete aardappel en bieten. ‘En dat alles zonder toegevoegde zouten, helemaal naturel’, verklaarde Van den Einden nadien. ‘En in totaal maar 387 calorieën’, voegt hij toe. De salade staat nog niet op de kaart bij Boshuys Best. ‘Maar dat gaat nu zeker wel gebeuren’, besloot hij met een grote glimlach.

Wafel

Hoa-En Looi, werkzaam bij Gracy’s in Rotterdam won met zijn wafel ‘Gracy’s’ de vakwedstrijd ‘De Lekkerste Wafel van Nederland’. De winnende wafel viel ontzettend in de smaak vanwege de opmaak van de wafel. Ook waren de smaken bijzonder goed op elkaar afgestemd. Het was een typisch Hollandse wafel waarin gebruik is gemaakt van de combinatie van hopjes zoete drop, roomboter en stroopwafel, zo oordeelde de jury.

Pannenkoeken

Het NK Pannenkoekenbakken, geen onderdeel van De Lekkerste Wedstrijden, werd gewonnen door Rob Weijers van pannenkoekenrestaurant De Heikamp in Ruurlo. Weijers winnende pannenkoek heet ‘Dwars door de groententuin’. Door het beslag mengde hij allerhande kruiden als basilicum en peterselie, op de pannenkoek legde hij vervolgens een keur aan vergeten en nieuwe groenten. Van courgette en rode biet tot romanesco, schorseneren en allerlei cressen. Hij kreeg van de technische jury de maximale score en ook de vakjury beoordeelde deze pannenkoek het hoogste.

De vakwedstrijden worden sinds 1981 georganiseerd door Stichting De Lekkerste Wedstrijden en hebben als doel het stimuleren van creativiteit en inventiviteit. Kijk voor de nummers 2 en 3 in alle categoriëen op Wedstrijden.nl.

 

Reageer op dit artikel