artikel

‘Klant rijdt om voor broodje warm vlees’

Snacks 99

Met snacks, salades en sauzen uit eigen keuken kun je als cafetaria veel bekendheid opbouwen in de wijde omgeving. Sjors Feenema van Snackbuffet Het Vliet in Leeuwarden spreekt uit ervaring. Al meer dan veertig jaar is het familiebedrijf voor velen een vertrouwd adres voor een lekkere hap. Het geheim achter het succes? ‘Creëer een smaak die je nergens anders vindt.’

‘Klant rijdt om voor broodje warm vlees’
Presentatie verdient in de meeste snackbars wel wat meer aandacht, vindt Sjors Feenema.

Sjors Feenema groeit op aan het Zuidvliet in Leeuwarden, net buiten de grachtengordel van het centrum. In het pand ertegenover runt vader Jurjen Snackbuffet Het Vliet. Sjors werkt al op zijn vijftiende mee in de zaak, die hij in 2007 overneemt. ‘Het is niet alleen snacks bakken’, licht de ondernemer toe. ‘Het omgaan met mensen vind ik het mooist. Klanten zijn allemaal vrienden van je geworden. Mensen komen hier ook om even bij te praten of voor een luisterend oor.’
In de toonbank liggen veel zelfgemaakte producten, zoals kroketten, kip- en varkensschnitzels, hamburgers, eierballen, nierbroodjes en salades. Ook diverse sauzen, zoals pindasaus en de hete saus voor bij een broodje bapao, komen uit eigen keuken. ‘Vroeger zat er een slagerij naast onze snackbar’, vertelt Feenema. ‘Mijn vader heeft daar een poosje gewerkt. Hij was toen al gewend om veel producten zelf te maken. Later is hij naast de slagerij een snackbar begonnen. Hij ging veel snacks zelf maken, ik ben niet anders gewend. Natuurlijk kopen we ook snacks in, maar de meeste klanten komen speciaal voor onze eigen producten. Ook al wonen ze in Harlingen of Heerenveen: voor ons broodje warm vlees rijden ze om.’

Tussendoor salades maken

De eigenaar staat zo’n twintig uur per week in de keuken. Hij maakt ook zijn eigen salades; huzaren- en zalmsalade en Russische eiersalade. ‘Onze salades hebben een unieke smaak, zo vind je ze niet in de winkel’, weet Feenema. Doordat hij de salades zelf maakt, kan hij er een goed rendement op behalen. ‘Dan reken ik mijn eigen uren niet mee, die zijn te duur. Maar als de aardappels op het vuur staan, hoef ik daar ook niet continu met de neus bovenop te staan. Ondertussen doe ik andere werkzaamheden.’
Voor feesten en partijen worden vaak salades besteld bij Het Vliet. In de toonbank worden ze in kleine porties aangeboden voor €1,40 per stuk. ‘Die gaan er goed in als voorafje bij een snack’, zegt Feenema, die wekelijks zo’n 60 kilo salade verkoopt. Eind december is een heel ander verhaal. ‘Voor de feestdagen kunnen we aan één stuk door aardappels schillen’, lacht de producent, die zijn klanten via Facebook ook op de hoogte houdt van het wel en wee in de keuken. Zo post hij foto’s van de vele kilo’s aardappelen die hij inslaat.
Het geheim van een goede salade is volgens Feenema om de juiste kruiden te gebruiken, met de juiste verhoudingen. ‘Kies altijd voor verse ingrediënten’, zegt de vakman, die veel van de benodigdheden inkoopt bij lokale ondernemers uit Leeuwarden. Ook de presentatie mag bij een smakelijke salade niet worden vergeten. ‘Het oog wil ook wat, zeker als het voor een feestje is.’ De salades worden ook onopgemaakt verkocht. ‘Sommige mensen laten ‘dat konijnenvoer’ liever aan zich voorbij gaan. Dan zie ik ze ’s avonds al zitten; met z’n allen voor de tv en een bak met míjn salade op schoot. Genieten toch!’

Families schuiven aan

Feenema komt naar eigen zeggen in een ‘mooi opgemaakt bedje’ terecht als zijn vader de zaak in 2007 overdraagt. ‘Als het goed gaat, moet je niet te veel willen veranderen’, vindt zijn zoon. ‘Natuurlijk ga ik wel met mijn tijd mee. Als er een nieuw product is, ben ik de eerste in Leeuwarden die het in de toonbank legt. Klanten vinden het leuk dat je met iets nieuws komt. Onze XXL-frikandel is een echte vondst; ik verkoop er nu een doos per dag van. Niet elk product is een blijvertje, maar je hebt het dan in elk geval geprobeerd.’
De afgelopen jaren is het bedrijf van Feenema verder gegroeid. In 2012 werd de zaak verbouwd. Plannen voor een verbouwing waren er al eerder, maar de vergunning liet jaren op zich wachten. Zo stelde de gemeente als voorwaarde dat de snackbar na de verbouwing om 23.00 uur de deuren zou sluiten. De Feenema’s zijn al sinds jaar en dag zes dagen per week open van 11.00 tot 3.00 uur. ‘Juist na 23.00 uur krijgen we nog veel klanten. Van mensen die uit de kroeg komen tot ambulancepersoneel en politie.’ Uiteindelijk kan de verbouwing toch doorgaan, met behoud van de openingstijden. De oude slagerij naast de snackbar wordt bij de winkel getrokken. Het betekent een verdubbeling van het aantal zitplaatsen. ‘Hele families schuiven hier aan’, lacht Feenema. ‘Ze reserveren nu zelfs, je voelt je soms net een sterrenrestaurant.’

Literaire avond

Bij Het Vliet komt iedereen over de vloer, tot aan de burgemeester aan toe. Dat bracht een stadsdichter uit Leeuwarden een paar jaren geleden op het idee om in de snackbar een literaire avond te organiseren. Feenema, altijd wel in voor een geintje, zag de humor er wel van in. Frikandel speciaal en poëzie blijken een ideale combi. Tijdens het eerste Literair Festival Snackbuffet is ook Nico Dijkshoorn van de partij. Een jaar later vindt een tweede editie plaats. Feenema is verrast door de vele animo. ‘Zelfs vanuit Rotterdam belden mensen ons nog op of ze konden reserveren. Ook snackbars elders in het land hebben het idee opgepakt.’
In de toekomst wil Feenema misschien een broodjescorner in zijn zaak introduceren, wellicht met verse salades erbij. ‘Er is veel vraag naar verse broodjes. Mensen willen gezonder eten en de keuze hebben tussen bijvoorbeeld een wit en een bruin pistoletje, daar ontkom je bijna niet meer aan.’ Voorlopig is van een verbouwing echter geen sprake. ‘Uiteindelijk zijn en blijven we toch een snackbar’, lacht Feenema. ‘Mijn dochter van zes weet heel goed dat je hier niet elke dag eet, maar dat dit een verwenmomentje is.’ 

Reageer op dit artikel