artikel

Big Mac viert 40e verjaardag!

Snacks

Een broodje dat veertig jaar bestaat zou normaal gesproken het nieuws niet halen. Anders is dat met de Big Mac, de dubbelbelegde hamburger van McDonald’s. De Big Mac is wereldberoemd, wordt in meer dan honderd landen gegeten en is niet zomaar een broodje: Het staat symbool voor de (eet)cultuur in Amerika, waar alles altijd het grootst is.

Big Mac viert 40e verjaardag!

In de Verenigde Staten worden volgens McDonald’s jaarlijks 550 miljoen Big Macs verkocht. Dat zijn er zeventien per seconde. De VS zijn daarmee niet geheel verrassend koploper. De Japanners lusten er ook pap van. Zij zijn goed voor een jaarlijkse consumptie van honderd miljoen. Vrijwel overal in de wereld is het recept hetzelfde: een sesambroodje met twee hamburgers, kaas, een laag saus, een blaadje sla, uitjes, augurkjes.

De Big Mac was een uitvinding van een franchise-ondernemer die in Uniontown (Pennsylvania) een McDonald’s runde. Hij maakte zijn eerste Big Mac in 1967. Het broodje van deze Jim Delligatti bleek een schot in de roos en werd een jaar later door de andere McDonald’s in de VS op de menukaart gezet. Deze week opende de inmiddels 89-jarige Delligatti een ‘Big Mac-museumrestaurant’ in zijn eigen staat. Een groot beeld van het befaamde broodje ontbreekt niet.

Inmiddels is de Big Mac gemeengoed, niet alleen in de VS maar ook daarbuiten. Miljoenen mensen over de wereld zijn ermee opgegroeid en daarmee hebben ze – hoe verschillend ze zelf ook zijn – iets gemeenschappelijks. Het Britse weekblad The Economist gebruikt de Big Mac sinds 1986 als maatstaf voor het vergelijken van verschillende valuta’s ten opzichte van de dollar.

In de VS zijn er heuse fans van de Big Mac. Een 25-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Ohio verklaarde deze week dat ze tijdens haar huwelijksreis als eerste een Big Mac zal verorberen. In de aanloop naar de huwelijksvoltrekking moet ze zich inhouden omdat ze anders niet in haar jurk past.

De populariteit van het broodje heeft ook een keerzijde. Elk exemplaar bevat 540 calorieën en 29 gram vet. Voedingsdeskundigen zijn bezorgd over het gemak waarmee mensen de Big Mac naar binnen werken en aldoende hun lichaam geen dienst bewijzen. ,,Als je er eens in de zoveel tijd eentje eet, is er niet zoveel aan de hand. Oorspronkelijk was het fast food, leuk voor een keertje. Maar nu is vaak het dagelijkse kost”, aldus Marion Nestle, hoogleraar en deskundige op voedingsgebied in de VS.

Met de consumptie van de Big Mac wordt alleen al in de VS jaarlijks 17.582 ton vet verorberd. Die hoeveelheid komt overeen met de lading van veertig volgepakte jumbojets. De Big Mac heeft inmiddels in andere fastfoodketens volop navolging gekregen. Zo verkoopt Burger King de zogeheten Triple Whopper, die drie hamburgers telt en goed is voor 82 gram vet.

Reageer op dit artikel