artikel

De friettopping van Emre Mehmed, Bijenkorf the Kitchen

Sauzen 906

De friettopping van Emre Mehmed, Bijenkorf the Kitchen
(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen - Foto Dennis Wisse Den Haag / Bijenkorf / speciaal frietje / bedenker Emre Mehmed

Friet met toppings zijn hot en steeds meer ondernemers ontwikkelen hun eigen, unieke creaties. Emre Mehmed, kok bij Bijenkorf the Kitchen in Den Haag, vertelt over zijn ‘Bijko Frites-topping’.

Emre Mehmed sleepte tijdens de Lekkerste Wedstrijden op de Horecava de derde prijs in de wacht met zijn frietje. Zijn baas had al een topping voor de friet in gedachten, maar de jonge kok wilde er graag zijn eigen draai aan geven. ‘Daarop ben ik gaan experimenteren met allerlei ingrediënten en smaken.

Dit resulteerde uiteindelijk in de ‘Bijko Frites’.’ Fijngesneden reepjes kippendijen vormen het fundament voor de topping. ‘Die bak ik met een scheutje olijfolie. Vervolgens doe ik er Javaanse kerrie en ananasextract bij, waardoor een zoetzure saus ontstaat. Tegelijkertijd bak ik kokos en kurkuma goudbruin. Dan karamelliseer ik fijne reepjes komkommer en pompoen, die ik afblus met azijn. Ten slotte gaat er nog fijngeraspte limoenschil overheen en een gepureerd hardgekookt ei.’

De friettopping staat volgens de kok garant voor een explosie van smaak. ‘Omdat de topping zoveel verschillende smaken bevat, is het echt een ‘smaakbom’ in je mond. Je onderscheidt de pittige currysmaak, het zuurtje van de komkommer en de frisheid van de limoen.’

Mehmed benadrukt dat de ‘Bijko Frites’, die binnenkort op de kaart komt bij het Bijenkorf-restaurant in Den Haag, ook prima in het assortiment en de werkwijze van een gewone cafetaria past. ‘Het kost wel 15 tot 20 minuten om de topping te bereiden, maar je kunt eenvoudig vooruitwerken. Zo kun je snel schakelen op drukke momenten.’

Bijenkorf the Kitchen

Emre Mehmed van Bijenkorf the Kitchen met zijn Bijko Frites-topping (C)Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse

Waar Bijenkorf the Kitchen, Den Haag

Wie Emre Mehmed

Verkoopprijs €7,95

Kostprijs €1,53


Reageer op dit artikel