artikel

De friettopping van: Frans Loeffen, Kwalitaria ’t Krinkelhoekje

Sauzen 731

Wat is jouw favoriete friet met topping? We legden de vraag voor aan drie cafetariahouders. Als eerste: Frans Loeffen van Kwalitaria ’t Krinkelhoekje in Oss.

De friettopping van: Frans Loeffen, Kwalitaria ’t Krinkelhoekje
Frans Loeffen met friet Oosterse kip. Foto: Studio38c

Friet met toppings worden eigenlijk al jaren verkocht in verschillende cafetaria’s in het land, maar de laatste tijd gaan steeds meer ondernemers ermee aan de slag. En gasten pikken dat op, merkt ook Kwalitaria-ondernemer Frans Loeffen.

Friettopping steeds aparter

‘Vroeger bestelden mensen een frietje met een snack, nu gaan ze voor friet met een topping. En die wordt steeds luxer en aparter. We begonnen met een frietje hete kip, maar inmiddels mag het wat ‘spannender’ zijn. Ook zijn de toppings gaandeweg veel uitgebreider geworden. Enkele jaren geleden bestond een boerenfriet uit een topping met champignons, spekjes en ui, nu zit daar een keur aan gegrilde groenten bij.’

Teriyaki

Loeffen heeft zes frietspecials op de kaart staan, waaronder een friet pulled chicken, een friet beefreepjes teriyaki en een frietje met pikant gehakt. ‘Deze laatste topping loopt het beste, samen met het frietje hete kip en het frietje oosterse kip. De oosterse kip is een van onze meest onderscheidende toppings. Deze bestaat uit kip, aangevuld met ketjap-sesamsaus, nootjes, kroepoek en een beetje salade. Terwijl de hete-kip-topping behoorlijk pittig is, is de oosterse kip door de marinade wat zoeter van smaak. En de sla zorgt voor een frisse touch; een perfecte combi.’

De friet Oosterse kip bestaat uit kip, ketjap-saus, nootjes, kroepoek en een beetje salade. Foto: Studio38C

Friet met topping moet volgens Loeff minstens zo belangrijk is dat het gerecht er aantrekkelijk uitziet. ‘De oosterse kip-topping met friet is een kleurig geheel; dat is een extra plus en trekt mensen vaak over de streep. En een prijs van €6,95 vinden ze dan echt niet te veel. De meeste mensen vinden het leuk om een frietspecial te proberen. Sommigen grijpen daarna weer terug op de vertrouwde friet met snack, anderen bestellen vaker zo’n special.’

5 manieren om je te onderscheiden met friet

5 manieren om je te onderscheiden met friet

Valkuil

De Brabander raadt collega’s die aan de slag willen met toppings aan om niet te veel varianten aan te bieden. ‘Daarin ligt een valkuil; gasten zien dan door de bomen het bos niet meer en kiezen daarom uiteindelijk toch voor een frietje mayo. Kortom: less is more, ook bij toppings.’

Loeffen benadrukt dat een topping alleen tot zijn recht komt op een perfect frietje. ‘Wij zweren bij dikke, ambachtelijke friet.’

Reageer op dit artikel