artikel

8 sauzentips van Rob Doorn

Sauzen 733

Ga gewoon aan de slag met sauzen, zegt Rob Doorn van Plaza en Big Snack. Hoe dan? Daar heeft hij een aantal bruikbare tips voor.

8 sauzentips van Rob Doorn
Foto: Jawsmedia

Eerder ontwikkelde Rob Doorn, werkzaam bij Sligro als formulemanager van Plaza en Big Snack, speciaal voor de lezers van Snackkoerier zeven koude sauzen. Nu deelt hij zijn kennis over dit onderwerp met 8 tips voor de beste sauzen.

  • Ga gewoon eens aan de slag met sauzen. Probeer combinaties uit in kleine hoeveelheden. Begin een uurtje eerder en kijk eens naar de producten die je allemaal hebt staan. Zet vijf bakjes neer, doe er iets in, meng het en proef het.
  • Droge kruidenmixen geven de mooiste smaak als je ze even ‘myoteert’, ofwel aanzet. Verwarm een eetlepel olie in de pan, zet de kruiden kort op laag vuur aan. Laat het geheel goed afkoelen en meng het daarna met de saus.
  • Als je niet wilt of kunt myoteren, zorg er dan voor dat de toevoeging die je gebruikt een natte basis heeft. De spice oils hebben al gemyoteerde kruiden. Die kun je koud met de saus mengen. Spice oils zijn goed verkrijgbaar.

7 sauzen waar gasten voor terugkomen

7 sauzen waar gasten voor terugkomen

  • Je kunt ook denken aan een tapenade die je misschien al voor je broodjes hebt. Meng een eetlepel tapenade door een liter mayonaise, en je hebt een heel andere saus.
  • Hou het simpel: pak een saus en een toevoeging zoals droge kruiden, spice oil of tapenade. 80 procent van het werk is de saus mengen met je toevoeging, wat nog geen twee minuten in beslag neemt. Daarna kun je er natuurlijk meer aan toevoegen als dat binnen je mogelijkheden ligt, zoals een uitje, mint of peterselie.
    Maak recepten altijd in dezelfde verhoudingen. Ga bijvoorbeeld altijd uit van een liter basissaus.

Verrassende sauzen: van lekker naar ‘wauw’!

Verrassende sauzen: van lekker naar ‘wauw’!

  • Wanneer je er eenmaal uit bent, leg het recept dan vast. Zo kan iedereen het maken en is de saus elke dag precies hetzelfde. Dus niet meer werken uit de losse pols.
  • Ga niet de meest fantastische recepten bedenken. Dat lukt je vandaag, maar als het morgen tegenzit, heb je een ander product. Het mooie is dat je al die schitterende halffabrikaten tot je beschikking hebt. Dus waarom zou je een saus helemaal vanaf het begin opbouwen?
Reageer op dit artikel