artikel
7 unieke sauzen waar gasten voor terugkomen
Men neme curry, ketchup en mayonaise. Men geve die aan creatieveling Rob Doorn van Plaza en Big Snack. Het resultaat: zeven verrassende, unieke en simpele sauzen, speciaal voor de lezers van Snackkoerier. Hoe gaaf is dat? Oké, aan de slag.

Steeds meer cafetariaondernemers proberen hun eigen signatuur aan producten te geven. Het mooiste is als gasten dat waarderen en zeggen: ‘Dat is mijn adres’. Met je eigen unieke sauzen kun je dat op een makkelijke manier bereiken. Niet vanaf nul, maar gewoon met de halffabrikaten die al in de zaak aanwezig zijn of die overal verkrijgbaar zijn.
Wat blijkt: als je er een beetje over nadenkt, is een bijzondere saus creëren zo gepiept. En denk niet alleen aan toepassingen als hamburgers en loaded fries; met een nieuwe saus kun je ook aloude snacks als de frikandel of gehaktstaaf een nieuwe dimensie geven.
Sauzen voor de lezers
Voor de lezers van Snackkoerier heeft Rob Doorn, werkzaam bij Sligro als formulemanager van Plaza en Big Snack, zeven koude sauzen ontwikkeld. Alle recepten hebben curry, ketchup of mayonaise als basis en worden op smaak gebracht met droge kruiden of een spice oil. De sauzen zijn in minder dan twee minuten te maken en de benodigde ingrediënten zijn overal verkrijgbaar.
1 Mayonaise met vadouvan
Verhouding: 10 gram droge kruiden per liter saus
Vadouvan-kruiden bestaan uit onder meer kurkuma, gember, kerrieblad, fenegriek en knoflook
Eventuele toevoeging: verse koriander of munt
Lekker bij: kip, friet, lambsburger en groenteburger
2 Curry of ketchup met Ras el hanout
Verhouding: 8 gram droge kruiden per liter saus
Ras el hanout-kruiden bestaan onder meer uit piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat en kurkuma.
Eventuele toevoeging: verse oregano
Lekker bij: Mexicano, frikandel, vegetarische snacks en hamburgers.
3 Curry of ketchup met tomaat en basicilum
Gebruik hiervoor tomaat en basilicum spice oil
Verhouding: 60 gram per liter saus
Eventuele toevoeging: verse bieslook
Lekker bij: Mexicano en gehaktstaaf
4 Mayonaise met teriyaki
Verhouding: 60 gram teriyaki
paste per liter saus
Eventuele toevoeging:
sesamzaadjes of wasabi
Lekker bij: kip en Oriëntaalse
hamburgers
5 Mayonaise met curry en ginger
Verhouding: 80 gram curry en ginger spice oil per liter saus
Eventuele toevoeging: lente-ui
Lekker bij: chickenburger, Hawaïburger, en als dipsaus bij chips of aardappelwedges
6 Curry of ketchup met green herbs
Verhouding: 80 gram green herbs spice oil per liter saus
Eventuele toevoeging: verse peterselie
Lekker bij: pulled pork, pulled chicken, pulled beef of falafel.
7 Mayonaise met jalapeno en smoked paprika
Verhouding: 80 gram jalapeño en smoked paprika spice oil per liter saus
Eventuele toevoeging: verse bieslook
Lekker bij: Mexicaanse burger met tortillachips of als saus bij frietje met cajunkruiden