artikel

Ervaringen van titelhouders Cafetaria van het jaar

Sauzen

And the winner is….. Elk jaar is het weer spannend welk bedrijf met de titel Cafetaria van het jaar gaat strijken. Oud-winnaars zijn zeer goed te spreken over de vakwedstrijd.

Cafetaria Het Middelpunt
Winnaars van het eerste uur, Gerrit en Margriet van ’t Ende, kijken met veel plezier terug op de overwinning. Hun cafetaria Het Middelpunt in Wezep won de allereerste verkiezing in 1992. ‘We hadden in 1989 net een geheel nieuwe zaak geopend en dachten er nog niet aan om ons in te schrijven voor de wedstrijd. Onze kinderen hebben ons toen overgehaald om toch mee te doen’, vertelt Margriet Van ’t Ende.
‘We waren al trots om bij de laatste zes te zitten. We wisten wel dat we een goed en druk bedrijf hadden, maar we komen toch uit een dorp. Je verwacht het dan niet zo. We zijn altijd bescheiden mensen gebleven. Toen we wonnen, stond de wereld voor ons op z’n kop. Het was in één woord geweldig.’

De overwinning betekende veel publiciteit en bekendheid voor de zaak. ‘Nog jaren erna werden we er op aangesproken’, vertelt ze. ‘Door de publiciteit kwamen ook veel mensen van buiten het dorp bij ons langs.’
De zaak is om gezondheidsredenen inmiddels overgedaan. Toch blijft het echtpaar Van ’t Ende de branche volgen. Ze raden cafetariaondernemers zeker aan om mee te doen. ‘Ook voor het personeel is het goed om mee te doen. Je kweekt saamhorigheid, omdat je samen probeert het hoogste te bereiken. Ook al win je niet, dan kun je er toch veel van leren. Je zaak wordt er alleen maar beter van.’

Foodpalace ’t Vosje
Peter Vos won in 1997 de titel Cafetaria van het Jaar met Foodpalace ‘t Vosje in Rosmalen, inmiddels omgedoopt tot Eetpaleis ’t Vosje. De titel heeft hem in elk geval geen windeieren gelegd. ‘We hadden meteen een omzetstijging van vijftien procent, terwijl zeshonderd meter verderop net een McDonald’s-vestiging openging’, vertelt Peter Vos. ‘Daarnaast heeft de titel de zaak veel waardering opgeleverd van klanten en vanuit de branche.’
Volgens Vos werkt de deelname heel motiverend voor alle medewerkers. ‘We hebben heel spontaan deelgenomen aan de wedstrijd. Toen we bij de laatste twaalf overbleven, hebben we nog wat puntjes op de ‘i’ gezet en wonnen we. Het is een prachtige ervaring geweest, ook voor het personeel dat een stapje extra zette om de wedstrijd goed af te sluiten.’
Nog een keer meedoen? ‘Misschien. Alleen met een andere zaak’, zegt Vos. ‘We zijn met ’t Vosje destijds eerste geworden, dan zou ik elke klassering daaronder vervelend vinden, haha.’

De Smulhoek
Vorig jaar won De Smulhoek in Bergschenhoek de titel Cafetaria van het Jaar. ‘De titel heeft veel indruk gemaakt bij onze klanten’, vertelt mede-eigenaar Sylvia Tjia. ‘Daarnaast trekken we ook meer klanten van twee omliggende dorpen. Met name kinderen vinden het leuk om hun opa of oma mee te nemen naar de Cafetaria van het Jaar. Keerzijden zijn er echter ook. Als je vroeger een bakje mayonaise bij een maaltijd vergat, werd dat gewoon door de klant gemeld. Nu maken enkelingen dan een toespeling naar onze titel.’
Volgens Tjia valt er van de wedstrijd veel te leren. Er kijken zoveel ogen naar je zaak en je komt met zoveel vakmensen in aanraking. Daar heb je met je zaak gewoon ontzettend veel aan. We hadden graag dit jaar meegedaan, maar we zijn nu druk met het voorbereiden van de opening van een derde vestiging in Barendrecht. Maar we willen in de toekomst zeker weer meedoen.’

Reageer op dit artikel