nieuws

Jongeren vinden flexibele uren tijdens vakantiewerk het belangrijkst

Personeel 920

Jongeren vinden flexibele uren tijdens vakantiewerk het belangrijkst
Het terras van 't Brabants Eethuys. Foto: Peter Roek

Een zomerbaantje is voor jongeren het meest aantrekkelijk als ze flexibel kunnen werken. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 Nederlandse jongeren tussen de 15 en 27 jaar.

Aankomende zomervakantie gaat 71 procent van de Nederlandse jongeren werken. Daarvan werkt ruim 80 procent in eerste instantie om geld te verdienen. ‘Maak om te beginnen de vakantiebaan aantrekkelijker voor jong talent door flexibele uren aan te bieden’, zegt Mariska Visser van YoungCapital, dat het onderzoek uitvoerde. ‘Dit staat namelijk op nummer een van voorwaarden die belangrijk zijn tijdens werk deze zomer.’

Nieuwe dingen leren

Op nummer twee en drie staan nieuwe dingen leren en de mogelijkheid om een toeslag/bonus of fooi te ontvangen boven op het salaris. Welke voorwaarden minder belangrijk zijn – maar nog steeds wel mooi meegenomen – zijn teamuitjes, het aanbieden van kortingen, de mogelijkheid om te werken met vrienden en reiskostenvergoeding.

Secundaire voorwaarden

‘Heb je dus een vacature openstaan en krijg je hier weinig sollicitaties op, denk er dan eens over na om de secundaire voorwaarden aan te passen. Hiermee heb je dan net een streepje voor op de andere vakantiebanen’, raadt Visser aan.

‘Meiden kiezen voor horeca’

Uit het onderzoek blijkt dat jongens en meisjes veelal dezelfde wensen hebben als het op vakantiewerk aankomt. Zo werken ze allebei liever overdag (70 procent) dan ‘s avonds (30 procent), liever doordeweeks (77 procent) dan in het weekend (23 procent) en zijn ze liever fysiek bezig (74 procent) dan dat ze de hele dag achter een computer zitten (26 procent).

Verder werkt 68 procent liever met klanten dan zonder (32 procent). En 63 procent doet liever variërend werk, dan iedere keer hetzelfde (17 procent).

Toch zit er een verschil in de top vijf beroepsgroepen van de jongens en de meiden. Als ze moeten kiezen, dan gaan de meeste jongens voor een zomerbaan in het transport of de logistiek, zoals koerier, en gaan de meeste meiden aan de slag in de horeca.

Tekort personeel horeca

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar. Hogere inkoopkosten en een tekort aan personeel drukten de financiële resultaten.

Reageer op dit artikel