nieuws

Ruim 10 procent van horecamedewerkers verdient minimumloon

Personeel 339

Relatief veel banen in de horeca zitten op het minimumloon. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om meer dan een op de tien werknemers. Volgens vakbond CNV zou dat percentage omlaag moeten gaan. 

Ruim 10 procent van horecamedewerkers verdient minimumloon
Een medewerker van Family Treffers in Honselersdijk. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

Na de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke diensten (14 procent) is de horeca de branche met de meeste banen op minimumloon (10,5 procent). Over alle bedrijfstakken gemeten, verdient meer dan een op de twintig werknemers in Nederland het minimumloon.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Zaterdag is het exact vijf decennia geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Aanvankelijk ging het om 611,70 gulden per maand. Volgens het CBS komt dat neer op afgerond 278 euro. Sinds 1 januari dit jaar geldt voor mensen met voltijdswerk maandelijks een minimum van 1615,80 euro bruto.

Vrijwel stabiel

Het percentage werknemers dat het minimumloon verdient, is in de eerste decennia na invoering voortdurend gedaald. In de jaren negentig steeg het enkele jaren, waarna het weer daalde. Vanaf de millenniumwisseling is het aandeel vrijwel stabiel. Het meest recente cijfer komt uit 2017 en bedraagt iets meer dan 6 procent.

Daarnaast blijkt uit de analyse van het CBS dat het vaker jongere werknemers, 65-plussers en mensen zonder de Nederlandse nationaliteit zijn die het met een minimumloon moeten doen.

Zorgelijk

Vakbond CNV noemt het zorgelijk dat er steeds meer mensen bij komen die werken voor een minimumloon. Want, zo zegt de vakbond: het aantal banen is de laatste jaren flink toegenomen, maar het percentage mensen met een minimumloon blijft rond de 6 procent hangen.

‘Dit percentage zou omlaag moeten gaan naarmate het beter met de economie gaat en er meer banen komen. Maar het tegendeel gebeurt’, aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. ‘Wij roepen bedrijven op om meer dan het minimumloon te betalen zodat werknemers profiteren van de winst. De kosten voor levensonderhoud worden ook steeds hoger.’

Horecapersoneel zit het minst vaak ziek thuis

Horecapersoneel zit het minst vaak ziek thuis

Minimumloon gewijzigd

Per 1 januari 2019 zijn de bedragen van het wettelijk minimumloon en de jeugdbedragen die van het wettelijk minimumloon zijn afgeleid, gewijzigd. Dit is van belang voor de niet-vakkrachten. Ook het loon van vakkrachten in de horeca stijgt in januari.

De basis- eindlonen voor de vakkrachten werden per 1 januari 2019 met 2,1 procent verhoogd. De wijzigingen zijn verwerkt in de loontabellen die horen bij de horeca-cao. Voor iemand van 22 jaar die nog niet vakbekwaam is en het wettelijke minimumloon horeca krijgt, gaat het om een euro per dag meer ten opzichte van eind 2018.

Nieuwe minimumloonregels

De leeftijd voor het ‘volwassen’ wettelijk minimumloon ging in juli 2017 omlaag van 23 jaar naar 22 jaar. Tegelijkertijd ging het minimumloon voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar (minimumjeugdloon) in stappen flink omhoog. De leeftijd voor het ‘volwassen’ loon voor de loontabel van de nieuwe cao horeca is 21 jaar.

Reageer op dit artikel