nieuws

‘Duurder tijdelijk werk levert geen vaste banen op, maar kost banen’

Personeel 160

Medewerkers krijgen niet eerder een vast contract als de plannen voor tijdelijk werk van minister Koolmees doorgaan. Dat zegt 91 procent van de werkgevers voor wie de inzet van tijdelijke krachten inherent is aan de aard van het werk. Bijna 70 procent vreest dat het juist alleen maar banen gaat kosten.

‘Duurder tijdelijk werk levert geen vaste banen op, maar kost banen’
Jainy Ney van Verhage Kort Ambachtlaan in Zwijndrecht instrueert haar medewerkers. (c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal

Dat blijkt uit een enquête onder ondernemers over de maatregelen die zijn aangekondigd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans, (Wab) die aanstaande donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer.

De enquête is gehouden in het kader van de campagne ‘Zo werkt het niet!’ die in december door Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en een aantal andere brancheorganisaties is gelanceerd. De enquête is ingevuld door circa 500 werkgevers.

Scholieren en studenten

‘In de Wab wordt ‘vergeten’ dat de meeste tijdelijke krachten scholieren en studenten zijn’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. ‘Die willen gewoon een centje bijverdienen, meer niet. Ik gun iedereen die dat ambieert een vast contract en zekerheid. Maar feit is ook dat veel mensen bewust kiezen voor een wat vrijer bestaan.’

Duurder tijdelijk werk

Het kabinet wil met het duurder maken van tijdelijk werk stimuleren dat werkgevers eerder en vaker een ‘vast contract’ aanbieden, dus een contract voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren. Onderdeel van het wetsvoorstel is dat werkgevers voor tijdelijk werk 5 procentpunt meer premie voor de werkloosheidswet (WW) moeten betalen.

Bovendien zouden werkgevers direct bij afloop van een contract een transitievergoeding moeten betalen. Het gaat dan vanaf dag één om ongeveer 3 procent van het tot dan toe verdiende salaris.

90 procent is tegen

Werkgevers in detailhandel, horeca, grondverzet, recreatie, evenementenbeveiliging en land- en tuinbouw zien helemaal niets in deze plannen: ruim 90 procent wijst ze volledig af. Bijna 30 procent steunt weliswaar het streven van het kabinet naar meer vaste banen, maar wijst erop dat de inzet van tijdelijk werk in hun branche geen keuze is, maar inherent aan de aard van het werk. Voor 94 procent is het onmisbaar vanwege pieken en seizoenen.

Zo gaan deze cafetaria’s om met personeelstekort

Zo gaan deze cafetaria’s om met personeelstekort

Enorme pieken

Horecaondernemingen hebben te maken hebben met enorme pieken in het werk. Meer dan twee derde van de werkgevers denkt dat het duurder maken van tijdelijk werk juist alleen maar banen kost. En 89 procent geeft aan dat consumenten uiteindelijk de rekening gaan betalen, omdat werkgevers de hogere kosten aan hen zullen doorberekenen.

Meebewegen

Ook Marco Bunk van café Wilskracht in Rotterdam is geen voorstander van het plan van de minister. ‘Parttimers met kinderen willen liever minder werken in schoolvakanties, terwijl studenten juist dan wat extra uren kunnen maken. Heeft een student een druk semester of een tentamenperiode, dan kan ik ook meebewegen door naar wens te plannen. School gaat vóór. Dat we dit onderling zo kunnen regelen, past eenieder prima. Ik vind het echt onwenselijk om de zaken vast te leggen zoals dat nu in de WAB wordt beschreven.

Star plannen

Bunk denkt dat mensen met dit plan juist buitenspel worden gezet. ‘Mensen die de bijverdiensten goed kunnen gebruiken om studie of andere zaken te bekostigen. Willen we dat allemaal vastleggen, dan moet ik heel star gaan plannen. Dat wil ik niet, dat willen zij niet.’

Reageer op dit artikel