nieuws

Horeca voert actie tegen duurder tijdelijk werk

Personeel 209

Tijdelijk werk wordt duurder door een nieuwe wet die het kabinet onlangs presenteerde. Daarom komen onder meer horecaondernemers in actie om de negatieve gevolgen duidelijk te maken.  

Horeca voert actie tegen duurder tijdelijk werk
Een medewerker van Family Treffers in Honselersdijk. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

Ondernemers in de horeca, detailhandel, recreatie en land- en tuinbouw komen in actie tegen de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maakt. Ze overhandigen dinsdag 11 december in Den Haag een manifest aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hun zorgen te uiten.

Oproepkrachten

Ook beginnen de ondernemers onder het motto ‘zo werkt het niet’ een campagne op sociale media om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de WAB. De ondernemers stellen dat tijdelijk werk duurder wordt omdat daarvoor de hoge WW-premie gaat gelden en vanaf dag 1 transitievergoeding verschuldigd is. Ook wijzen ze erop dat de mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten drastisch wordt beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk.

In het gezamenlijke manifest vragen de ondernemers de politiek de WAB aan te passen: geen hoge WW-premie en transitievergoeding voor seizoenswerk en het behoud van flexibiliteit bij oproepcontracten.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Het kabinet presenteerde dinsdag 7 november de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, die bedoeld is om meer flexwerkers aan een vaste baan te helpen. In 2020 zal hierdoor de gemiddelde premielast voor een horecawerkgever flink stijgen en wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen. ‘Het is een strafheffing op flexwerken en de premies zijn contraproductief’, aldus KHN.

Met het hervormen van de arbeidsmarkt moet het makkelijker worden om personeel te ontslaan, in de hoop dat bedrijven dan ook makkelijker personeel aannemen. De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans moet onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid (bijvoorbeeld freelance en seizoenswerk) verkleinen: vast werk minder vast maken en flexwerk minder flexibel. ‘Meer mensen moeten meer zekerheid krijgen, zodat de arbeidsmarkt eerlijker wordt.’

Maar onder meer vakbonden vragen zich af of een soepelere ontslagrecht wel tot meer werkgelegenheid leidt. Aan de andere kant wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen.

Gevolgen horeca

De werkgeverslasten die horecaondernemers betalen voor hun medewerkers, dalen in 2019 met gemiddeld 0,6% ten opzichte van 2018, meldt KHN. In 2020 stijgen deze lasten wel weer. De eenmalige verlaging loopt vooruit op de geplande wetswijziging waarmee sectorpremies ww verdwijnen, legt de brancheorganisatie uit. Plan is dat in 2020 er nog maar één landelijke WW-premie is. Die premie maakt onderscheid tussen een vast- en een flex-contract. In 2020 zal daarom de gemiddelde premielast voor een horecawerkgever flink stijgen. KHN vindt die nieuwe premies slecht voor de horeca: ‘het is een strafheffing op flexwerken en de premies zijn contraproductief.’

Flexwerk duurder

MKB-Nederland vindt het ook een slechte zaak dat het kabinet tijdelijk werk duurder maakt. Voor veel ondernemers die te maken hebben met seizoensarbeid en jongeren die werken in de horeca is dit ‘een boete op tijdelijk werk’, zegt ook MKB-voorzitter Vonhof tegenover NOS. ‘Als je een strandtent hebt, dan ben je in het seizoen open en zijn al je medewerkers tijdelijk. En dan ga je in deze plannen gewoon veel meer WW-premie betalen. Dan neem ik aan dat bij die strandtent het kopje koffie ook duurder wordt.’

Reageer op dit artikel