nieuws

Werken in de cafetaria is populairste vakantiebaan

Personeel 2896

Nederlandse jongeren verdienen hun vakantiegeld het liefst in een cafetaria, café of restaurant. En meiden houden aan hun vakantiebaan iets meer geld over dan jongens.

Werken in de cafetaria is populairste vakantiebaan
Een medewerker van Verhage Delfgauw met een zomerse lekkernij. Foto: Roel Dijkstra / Foto : Fred Libochant

Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentspecialist YoungCapital onder 500 Nederlandse jongeren tussen de 16 en 25 jaar, en eerder onderzoek van FNV Jong. De horeca staat bovenaan in de vakantiebaan-top 3. Met op de eerste plek (35 procent) werken in een restaurant, café of cafetaria. Op de tweede plaats (20 procent) werken in een winkel of supermarkt en op de derde plek (14 procent) bij een zwembad, hotel of bungalowpark.

54 procent van de jongeren met een vakantiebaan spaart voor leuke dingen, zoals een vakantie. 45 procent voor andere belangrijke dingen, zoals een auto, en 30 procent voor de studie. Meer dan de helft van Nederlandse jongeren spaart deze zomer voor een vakantie.

Slechts 29 procent van de jongeren neemt een zomerbaantje voor de ervaring. En 11 procent doet het puur om nieuwe vrienden te maken. Het leukste aan de zomerbaan is volgens de jongeren een goed salaris (61 procent) en leuke collega’s (48 procent).

21 tips voor het vinden en behouden van personeel

21 tips voor het vinden en behouden van personeel

Salaris

Vakantiebaantjes voor scholieren en studenten liggen in veel sectoren voor het oprapen. Het tekort aan zomerkrachten draagt eraan bij dat jongeren gemiddeld meer verdienen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek waarvan FNV Jong de resultaten vorig jaar zomer presenteerde.

Wie voor het hoogste salaris gaat, kan het beste een zomerbaantje zoeken als schoonmaker, bleek uit dat onderzoek. Met een uurtarief van gemiddeld 10,99 euro is dat het best betaalde vakantiewerk. Ook in de industrie, op kantoor en in de zorg liggen de lonen relatief hoog, met bedragen rond de 10 euro per uur. Een baantje in de kroeg of bij de boer levert het minste op, gemiddeld minder dan 7 euro per uur.

Gemiddeld uurloon

Over de hele linie lag het gemiddelde uurloon vorig jaar op 8,21 euro. Dat is 1,25 euro meer dan het jaar daarvoor. Dat komt door schaarste, maar ook doordat jongeren vanaf 22 jaar sinds 1 juli 2017 niet langer genoegen hoeven nemen met het minimumjeugdloon. In de voorgaande drie jaren gingen de lonen juist omlaag.

Meiden verdienen meer

Voor het eerst verdienen meisjes gemiddeld iets meer dan jongens. Dat komt vooral doordat vrouwen in de groep van 24 tot en met 29 jaar vaak bijklussen in de zorg of detailhandel, terwijl veel van hun mannelijke leeftijdgenoten in de horeca werken. Dat scheelt meer dan 2 euro per uur in salaris.

Reageer op dit artikel