nieuws

Horeca cao algemeen verbindend verklaard

Personeel 412

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de nieuwe horeca cao bindend verklaard. De cao werd vorig jaar afgesloten door KHN samen met CNV Vakmensen.

Horeca cao algemeen verbindend verklaard
Een medewerker van Family Treffers in Honselersdijk. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

Vanaf 26 juni 2018 moeten alle horecabedrijven de horeca cao toepassen. Dat betekent dat zij dus ook de 1 procent loonsverhoging voor vakkrachten per 1 juli moeten doorvoeren. De cao loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 en biedt volgens KHN naast een salarisverhoging ook duidelijkheid en perspectief voor medewerkers in de horeca.

Meerderheid

KHN en CNV Vakmensen hebben eerder dit jaar bij de minister van SZW het verzoek gedaan om deze horeca cao algemeen verbindend te verklaren. Dat kan doordat de KHN-leden een belangrijke meerderheid van de horecawerkgelegenheid vertegenwoordigt.

6 misverstanden over de nieuwe cao

6 misverstanden over de nieuwe cao

Eerlijk speelveld

Door een algemeen verbindendverklaring geldt de cao voor alle bedrijven die vallen onder de werkingssfeer van de cao. Alle werkgevers en werknemers moeten zich dan aan de cao houden, ook als zij niet lid zijn van de werkgeversorganisaties of vakbonden die deze cao hebben afgesloten. Dit om te zorgen voor een eerlijk speelveld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Loonsom horeca

Horecaondernemers die lid zijn van KHN waren vanaf de start van de cao-periode (1 januari 2018) al verplicht tenminste de nieuwe cao te volgen. Vanaf 26 juni geldt dat nu dus ook voor alle andere horecabedrijven die uitsluitend of in hoofdzaak horeca-activiteiten verrichten en waarbij de loonsom uit de horeca-activiteiten meer dan 50 procent van de totale loonsom uitmaakt. Voor hen geldt geen gewenningsperiode meer.

Reageer op dit artikel