nieuws

Nieuwe Horeca Nederland over cao: ‘Personeelstekort zal verder oplopen’

Personeel 118

Nieuwe Horeca Nederland, de pas opgerichte werkgeversorganisatie voor de horeca, uit haar zorgen over het onderhandelaarsakkoord dat KHN met de CNV heeft bereikt voor een nieuwe horeca cao. De organisatie pleit voor een betere beloning voor medewerkers zodat het aantrekkelijker wordt om in de horeca werkzaam te zijn. 

Nieuwe Horeca Nederland over cao: ‘Personeelstekort zal verder oplopen’
Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Koninklijke Horeca Nederland en werknemersorganisatie CNV kwamen eerder deze week tot een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe horeca cao, zónder werknemersorganisatie FNV. De cao, die een looptijd heeft van twee jaar, biedt een loonsverhoging van 1 procent in juli 2018 en nog een keer in juli 2019.

Tekort aan medewerkers

Onvoldoende, zegt Nieuwe Horeca Nederland (NHN). ‘Met een loonsverhoging van 1% in 2018 doen KHN en CNV de medewerkers in de horeca wel heel erg tekort en zal het tekort aan medewerkers in rap tempo verder oplopen’, zo laat Nieuwe Horeca Nederland (NHN) weten in een reactie. ‘Er is voor volop keuze op de arbeidsmarkt. We kunnen ons niet voorstellen dat de leden van CNV met dit akkoord zullen instemmen.’

NHN roept ondernemers die ook voor een betere beloning staan op zich bij de nieuwe organisatie aan te sluiten ‘om daarmee een signaal af te geven richting KHN’. NHN zegt toe dat nieuwe leden het komende jaar geen contributie hoeven te betalen.

Ook werknemersorganisatie FNV uit kritiek op het akkoord tussen KHN en en de werkgevers.

Organisatie voor eigentijdse horeca

Nieuwe Horeca Nederland is ontstaan vanuit vakvereniging ProFri. De werkgeversorganisatie, geleid door Frans van Rooij (tevens ProFri-directeur) richt zich naar eigen zeggen primair op de eigentijdse Nederlandse horeca, waaronder fastservicebedrijven, maaltijdbezorgers, foodservice in retailbedrijven, horeca in foodhallen en andere moderne horeca.

Reageer op dit artikel