nieuws

Burger King en McDonald’s: voorlopig geen bedrijfs-cao

Personeel

Burger King en McDonald’s staan niet open voor een bedrijfs-cao, dit schrijft FNV in een persbericht. Sinds april 2014 zit de horeca zonder cao waardoor horeca- en fastfoodmedewerkers niet meer terug kunnen vallen op de collectieve loonafspraken.

Burger King en McDonald’s: voorlopig geen bedrijfs-cao

FNV Horeca staat op woensdag 15 april – Global Fast Food Day of Action – stil bij de volgens de vakbond ‘lage lonen in de fastfoodsector’. Op deze wereldwijde actiedag voor de rechten van fastfoodmedewerkers roept de horecavakbond werkgevers als BurgerKing, KFC en McDonald’s op hun medewerkers beter te betalen. De fastfoodsector telt in Nederland  65.000 medewerkers waaronder veel jongeren en bijna 10.000 bedrijven.

FNV Horeca bezoekt 15 april medewerkers van verschillende fastfoodbedrijven in grote steden zoals Utrecht en Rotterdam om werkgevers op te roepen hun medewerkers beter te waarderen.

Geen cao

Sinds april 2014 zit de horeca zonder cao waardoor nieuwe horeca- en fastfoodmedewerkers niet meer terug kunnen vallen op collectieve loonafspraken. Hamburgergiganten McDonalds’s en BurgerKing hebben in een gesprek met FNV Horeca aan gegeven (op korte termijn) niet open te staan voor een bedrijfscao.

Reactie McDonald’s

McDonalds reageert bij monde van Debbie de Wagenaar, director corporate communication McDonald’s Nederland: ‘Het spreekt voor zichzelf dat McDonald’s wat betreft betalingen aan onze medewerkers op dit moment aan alle geldende wet- en regelgeving voldoet en dat we de nawerking van de horeca-cao volgen en respecteren. Wij hebben enkele weken geleden een uitnodiging voor een gesprek van FNV ontvangen. Deze uitnodiging hebben wij op dit moment in beraad.’

Global Fast Food Day of Action

Vakbonden en werknemers in de fastfood in de Verenigde Staten hebben een aantal jaren geleden de Fast Food Day of Action in het leven geroepen. Ieder jaar – op een andere datum – voeren fastfoodmedewerkers actie voor een beter loon door stakingen en protesten.

Uit solidariteit met de arbeidsomstandigheden van de Amerikaanse actievoerders hebben veel vakbonden en werknemers uit andere landen zich bij deze Amerikaanse actiedag aangesloten. Hierdoor is de actiedag omgedoopt tot Global Fast Food Day of Action.

Dit jaar wordt wereldwijd in meer dan 30 landen actie gevoerd waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland en ook Nederland. In de VS wordt onder fastfoodmedewerkers een landelijke ééndaagse staking voorbereid op 15 april – Tax Day – de dag dat veel Amerikanen hun inkomsten aangeven bij de Amerikaanse belastingdienst.

Reageer op dit artikel