blog

Een beetje extra begeleiding loont

Personeel 907

Laatst had ik een etentje met mijn vrouw in een mooi etablissement in Tilburg. De medewerkers waren bijzonder attent en vriendelijk. Heel bijzonder was de kennismaking met Jelle, een jongen van 19 die vol trots vertelde dat hij zojuist zijn diploma had gehaald. Niet veel later hoorden we dat Jelle een medewerker met een beperking is.

Een beetje extra begeleiding loont
Foto: Nol Havens

Jelle was als stagiair was binnengekomen en dus inmiddels zijn diploma had behaald. De zaak was bijzonder trots op en blij met Jelle, een supergemotiveerde jongen die met wat extra aandacht heel goed functioneert.

Het deed mij denken aan Bianca. Toen ik nog assistent-manager was bij McDonald’s, kregen we het verzoek van een school of we een stageplek voor haar hadden. Volgens de school moesten we Bianca eenvoudige werkzaamheden laten doen, want veel meer kon ze niet aan.
Bianca kwam elke dinsdag stage lopen, en was superfanatiek. Ze wilde graag leren, was wel wat onzeker, maar de vaste structuur, een beetje extra aandacht en de duidelijke processen maakten dat Bianca zich al snel thuis voelde.

Het eerste evaluatiegesprek met de school was een bijzonder moment. De school vroeg zich af wat we gedaan hadden, Bianca was een heel ander meisje geworden; veel zelfverzekerder, vrolijk, gemotiveerd en vol enthousiasme. En dat dus alleen maar door wat extra begeleiding te geven.

Na een half jaar durfden we het aan om Bianca te trainen aan de kassa. Ze deed het fantastisch. De spontaniteit spatte ervan af, en ik heb niet vaak meer iemand gezien die zó gastvriendelijk was. Jaren later zag ik Bianca weer terug bij een ander McDonald’s-restaurant. Ze kwam mij vol enthousiasme begroeten en vertelde dat ze hostess was geworden. Ik kon niets anders dan heel erg trots zijn op haar.

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en een tekort aan cafetariamedewerkers is het wellicht een idee om ook eens naar deze groep medewerkers te kijken. Het kost misschien een beetje meer aandacht en tijd, maar uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het de moeite dubbel en dwars waard is. Je krijgt er een enthousiaste en superloyale medewerker voor terug. 

Reageer op dit artikel