blog

Jos Muller: Wie is de cafetariamedewerker van het jaar?

Personeel 287

Als ik deze column schrijf, zit ik midden in de periode van de verkiezingen van het jaar. Het zal u niet ontgaan zijn: Klaas Dijkhoff, Kjeld Nuis, Suzanne Schulting, de baanwielrenners, Jac Orie, Raemon Sluiter en ‘blokkeerfries’ waren de winnaars van 2018. Zij wonnen respectievelijk de titel politicus van het jaar, sportman/-vrouw/-ploeg van het jaar, coach van het jaar en het woord van het jaar.

Jos Muller: Wie is de cafetariamedewerker van het jaar?
Foto: Nol Havens

Er werd ook volop gestrooid met awards voor bijzondere prestaties zoals beste winkelketen of beste marketingactie en in levensmiddelenland was Nettorama de verrassende winnaar van het jaarlijkse kerstrapport.

Er valt uiteraard een hoop af te dingen op het inhoudelijke aspect van deze verkiezingen. Bij de politicus van het jaar gaat het volgens mij niet om degene die echt iets betekend heeft voor Nederland, maar vooral wie het meest mediageniek is. Wie komt er het meest met zijn (het zijn allemaal mannen) hoofd in beeld en – dit is geheel voor mijn rekening – wie verkondigt de meeste onzin.

Beste frietbakker

Bij de sporters is het helemaal een ratjetoe. Het is onmogelijk om appels met peren te vergelijken, behalve dat het allebei fruit is. Datzelfde geldt voor de prestaties van sporters. Ondanks mijn kritiek op dit soort verkiezingen wil ik u toch vragen om eens iets te overwegen. Wie is bij u de cafetaria medewerker van het jaar? Welke award heeft u uitgereikt? Wie is de beste frietbakker, hamburgerbakker, kassamedewerker? De meest gastvriendelijke medewerker? De snelste en nauwkeurigste bezorger? Wie is de meest waardevolle collega?

Positieve feedback

Als ik training geef over bijvoorbeeld feedback, dan vraag ik altijd aan leidinggevenden hoeveel positieve feedback ze geven aan hun medewerkers. Hoeveel complimentjes delen ze uit? Meestal is het antwoord dan: ‘Weinig.’ Op mijn vraag wat de reden daarvoor is, komt vaak het antwoord dat ze het zelf ook bijna nooit krijgen.

Productiever

Je kunt je medewerkers niet vaak genoeg een compliment geven. Mensen hebben behoefte aan positieve feedback. En kies eens een medewerker van de week/maand/jaar, bedenk een speciale award voor een bijzondere prestatie. Ik garandeer u dat uw medewerkers productiever worden, harder gaan werken en meer plezier in het werk krijgen.

Jos Muller is franchisepartner bij Human Talent Group en gespecialiseerd in de foodbranche.
jos@humantalentgroup.nl

Reageer op dit artikel