blog

Blog: Cafetaria’s, richt je op de ouders

Personeel 568

Wat hebben ze het toch makkelijk. Werken zonder stress, zonder tijdsdruk en weinig wat fout kan gaan. Het is het droombaantje van elke luie tiener die eigenlijk niet wilde werken, maar van zijn of haar ouders ‘iets’ moest gaan doen. Ik chargeer een beetje, maar zo lijkt het wel als ik ’s avonds door de gang­paden van de supermarkt snel om de vergeten boodschappen op te pikken.

Blog: Cafetaria’s, richt je op de ouders

Vakkenvullers; wat hebben ze het toch gezellig samen. Hoe moet je daar als horecaondernemer nu tegen concurreren? Werken in de horeca is zwaar en stressvol, niet makkelijk. Alles moet snel, perfect, en nog een keer, en nog een keer, totdat je bijna erbij neervalt. En dan moet alles ook nog schoon.

Verantwoordelijkheid

Ik wil mijn kinderen later aanmoedigen om een horecabaantje te nemen. Bij een goed bedrijf, waar ze leren verantwoordelijkheid te nemen, leren samenwerken, leren omgaan met klanten – de blije en de boze – en hoe ze voor zichzelf op moeten komen.

In de horeca leren ze ook wat hard werken is en wat dat kan opleveren. Dan heb ik het niet meteen over geld, maar over voldoening. En ze leren hoe het is om te falen en hoe je daar sterker van wordt, als je het goed oppakt.

Personeelstekort

In het interview met KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaat het, uiteraard, ook over het personeelstekort. Hij moedigt ondernemers aan na te denken over goed werkgeverschap. ‘Draag uit dat je een goede werkgever bent’, zegt hij daarbij.

Schop onder de kont

Ik zou daaraan willen toevoegen: richt je als ondernemer op de ouders. Laat ouders zien dat je een veilige en uitdagende werkplek biedt waar hun kroost karakter ontwikkelt. En werken ze eenmaal bij je, houd dan contact met de ouders, zodat zij ook betrokken zijn bij je bedrijf. Dan geven ze voor jou hun kind een (spreekwoordelijke) schop onder de kont als ze even geen zin hebben en dreigen in de supermarkt te gaan werken.

Reageer op dit artikel