blog

Jos Muller: Arbeidsomstandigheden boven geld

Personeel 539

In de strijd om personeel is het ook van belang te kijken naar de arbeidsomstandigheden in je zaak, zegt columnist Jos Muller. Het gaat volgens hem niet zozeer om het geld. Waar draait het dan wel om?

Jos Muller: Arbeidsomstandigheden boven geld
Foto: Nol Havens

Mijn jongste zoon is geslaagd voor de mavo. Hij geniet in optima forma van zijn vrije tijd, maar is toch ook hard op zoek gegaan naar een baantje. Niet dat hij vijf dagen in de week wil werken, maar een extra centje voor de vakantie kan hij goed gebruiken.

Uiteraard maakte ik reclame voor een baantje in de horeca; je leert er samenwerken, hard werken, gastgericht zijn en je kunt er op hele flexibele tijden werken. Hij vindt het ook altijd leuk om met zijn vader op pad te gaan als die een rondje doet voor de Cafetaria Top 100. Kat in het bakkie dus, zou je denken.

Verantwoordelijkheid

Als het gaat over motivatie van medewerkers, vertel ik in mijn trainingen vaak dat het over satisfiers en dissatisfiers gaat (de theorie van Herzberg). Sommige zaken zorgen voor extra motivatie, andere werken juist demotiverend als ze niet in orde zijn. Motiverende factoren zijn bijvoorbeeld verantwoordelijkheid krijgen, samen doelstellingen halen en ontwikkelingsmogelijkheden.

Salaris is daarentegen een dissatisfier; als het niet overeenkomt met wat je verwacht, of als een ander die hetzelfde werk doet meer verdient, dan demotiveert dat.

Intussen is de strijd om de arbeidskracht begonnen. De berichten over schaarste op de arbeidsmarkt komen dagelijks voorbij. Ook op social media word ik op mijn tijdlijnen continu bestookt door bedrijven op zoek naar medewerkers. De nood is hoog, ook in de cafetaria.

Goede werksfeer

In hoeverre ben jij als ondernemer bezig met de arbeidsvoorwaarden? En dan niet zozeer het salaris, maar vooral de arbeidsomstandigheden? Is er een goede werksfeer? Zijn er groeimogelijkheden? Wordt er gewerkt met (uitdagende) doelstellingen? Is er tijd en ruimte voor training? Allemaal zaken die meehelpen om de motivatie van medewerkers optimaal te krijgen en dus ook kunnen helpen bij het vinden van nieuwe medewerkers.

Dodelijk saai

Mijn jongste zoon zocht dus een baantje. Hij werkt inmiddels bij een supermarkt. Het werk is dodelijk saai (vakken vullen), hij heeft een vervelende leidinggevende en het enige leuke zijn z’n collega’s; vriendjes van school en voetbal. En hij verdient daar anderhalve euro meer. Daar gaat mijn theorie

Reageer op dit artikel