blog

Arn Zuyderduin: zorgen voor personeel

Personeel 1688

Een veel gehoorde zorg: ‘Waar haal ik het juiste personeel vandaan? Ik heb een tekort aan parttimers. Help!’

Arn Zuyderduin: zorgen voor personeel
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

We hebben allemaal te maken met een snel veranderende wereld. Veel jongeren hebben een druk en gevarieerd leven. De tijd van één keer een rooster maken voor je personeel en vervolgens verwachten dat er weinig mutaties zullen komen, is voorbij.

Ik heb geïnvesteerd in goede planningsoftware waarmee ik vrij simpel met personeel kan schuiven, problemen kan signaleren en die vervolgens kan oplossen. Dat programma zorgt er ook voor dat iedereen in de app het juiste rooster heeft.

Imago

Wij ondernemers moeten ook werken aan het imago van ons bedrijf. Is de baan die je biedt eigenlijk wel leuk? Nooit meekunnen naar een tof festival omdat je altijd moet werken, is niet leuk. Moeten werken in een niet zo heel aansprekend bedrijfsoverhemd kan zelfs een obstakel zijn. Is de beloning interessant? Informeer eens bij je personeel wat zij ervan vinden.

Echter, meer mensen op het rooster hebben die per persoon minder werken, kan de kwaliteit en het serviceniveau omlaag halen. Dat wil je niet. Ik zorg er dus voor dat ik mijn personeel goed en snel inwerk. Daarvoor zijn vlieguren nodig. In de vakantie even vier dagen achter elkaar werken, geeft een sprong vooruit van heb ik jou daar.

Daarnaast heb ik een leermeesterdiploma. In de cursus leer je goede profielen op te stellen voor vacatures en je maakt een sprong in de ontwikkeling van je didactische vaardigheden.

Ik neem graag 15-jarigen aan en kader af welke werkzaamheden ze wel en niet uitvoeren. Na twee jaar kennen ze de weg in je bedrijf en als je ze weet vast te houden, kun je er jaren lol van hebben.

Ambassadeurs

Als die scholieren lekker bij je werken en ook nog mogelijkheden hebben om te feesten, te sporten en leren, worden ze vanzelf ambassadeurs voor je bedrijf. Ze werken in een leuk team, in een tof shirt met prettige tijden. En ze leren ook nog goed werken. Wedden dat hun vrienden ook willen komen werken?

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel