artikel

Payrolling: alternatief voor wie een hekel heeft aan loonadministratie

Personeel 161

Payrolling is het alternatief voor ondernemers die graag bezig zijn in de keuken en achter de bakplaat. Maar die van personele administratie geen kaas hebben gegeten. Het kost wat. Maar het is een zorg minder.

Payrolling: alternatief voor wie een hekel heeft aan loonadministratie
Sinds Peter en Edith de Rijk van Lekkerrr in Amersfoort kozen voor payrolling kunnen ze zich focussen op de zaak. (foto: Ton Kastermans)

Iedereen in de fastfoodbranche aan de payroll? Haalbare kaart of utopie? Peter en Edith de Rijk van Kwalitaria Lekkerrr in Amersfoort kozen voor payrolling en zijn na slechts een maand helemaal overstag. ‘Duur? Nee hoor, het kost wat. Maar per saldo levert het veel meer op.’
Een simpele vraag over een arbeidscontract of een pensioen, contact met de arbodienst, de belasting, juridische conflicten, de loonadministratie. Peter en Edith hebben het allemaal uit handen gegeven. Niet omdat ze een broertje dood hebben aan werken. Integendeel. Werkweken van meer dan 60 uur: het ondernemersduo draait er de handen niet voor om. ‘Hard werken is niet erg, zeker als je kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. En dat is voor mij in de zaak bezig zijn’, vertelt Edith.
’Nu ik geen omkijken meer heb naar de personele rompslomp, kan ik al mijn aandacht en passie kwijt op de werkvloer. Dat heeft zoveel meerwaarde. Ik kan niet in de keuken van collega’s kijken, maar ik zou het iedereen aanraden.’

Kennis in huis

Bij Lekkerrr werken vijftien mensen: negen parttimers en zes fulltimers, die nu allemaal op de loonlijst staan bij Kolibrie. Nieuwe werknemers zijn met een geldig identiteitsbewijs binnen 5 minuten aangemeld binnen het digitale systeem van Kolibrie. ‘Daarna is het een kwestie van uren doorgeven en klaar is Kees.’
Lekkerrr betaalt de payrollorganisatie een all-inbedrag per werknemer bovenop het brutoloon. ‘Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen parttimers en fulltimers’, legt Edith de Rijk uit. ‘Voor fulltimers betaal je iets meer dan voor parttimers.’
Edith straalt nu ze verlost is van de dagelijkse beslommeringen op personeelsgebied en er geen financiële verplichtingen en personeelsrisico’s meer op haar bordje liggen. ‘Nu doe ik lekker dingen waar ik zin in heb en goed in ben.’ Wordt een werknemer ziek, of belandt hij of zij zelfs in de WAO, dan kost dat niet Lekkerrr, maar Kolibrie geld.

Langdurig ziek

Edith de Rijk: ‘Het is hier nog nooit voorgekomen en ik ga er vanuit dat het niet gebeurt. Maar stel dat het niet loopt met een werknemer, of
iemand is langdurig ziek: dan zoekt onze payrollpartner een oplossing. Dat kan ander werk zijn of bijvoorbeeld een reïntegratietraject. Zij hebben daarvoor de kennis in huis en ze beschikken over een groot netwerk aan bedrijven.’
Als opdrachtgever blijft Lekkerrr wél verantwoordelijk voor het werven en het beoordelen van het personeel, de hoogte van het salaris en andere zaken die voor de interne gang van zaken op de werkvloer binnen de Kwalitaria van belang zijn. De belangrijkste zaken dus in eigen hand.
Bang dat de emotionele band met werknemers verslapt, omdat Lekkerrr geen werkgever meer is maar opdrachtgever, is Edith niet. ‘Wij werken zelf volop mee. Aan de onderlinge verhoudingen verandert niets.’ Ze weet het zeker: ‘Medewerkers hebben alleen maar baat bij deze constructie. Op een simpele vraag waar ik veel tijd in moet steken, krijgen ze nu meteen antwoord van mensen die er verstand van hebben.’

Cowboys

Toch gingen Edith en Peter de Rijk niet over één nacht ijs voordat ze met een payroller in zee gingen. ‘Verdiep je in de markt en doe vooraf goede research’, geeft ze haar collega’s in de fastfoodbranche mee. De reden: de afgelopen jaren zijn de prijzen van payrolling flink gedaald en nog steeds zijn er ‘cowboys’ in de markt. ‘Die zijn wij ook tegengekomen tijdens onze zoektocht’, zegt ze eerlijk. ‘Is het bedrijf betrouwbaar? Heeft het een goede naam? Voldoet het aan alle verplichtingen, zoals het afdragen van de loonbelasting of de premies voor de sociale verzekeringen? Ook al lijkt een zaak aan de buitenkant goed in elkaar te steken, de praktijk kan er heel anders uitzien. Als een payrollorganisatie over de kop gaat, en daarna blijkt dat er bijvoorbeeld helemaal geen loonbelasting is afgedragen, dan blijf je als opdrachtgever verantwoordelijk en kom je van een koude kermis thuis.’

200.000 payrollmedewerkers

Zeker in de horeca en specifiek de cafetariabranche, die zich kenmerkt door veel parttimecontracten, een groot verloop van medewerkers en flexibele arbeid, is payrolling een snel groeiend fenomeen. De rompslomp van het opstellen van de arbeidsovereenkomst tot het maken van de loonstroken en het doen van de afdrachten kosten in deze gevallen relatief veel tijd. Vorig jaar jaar waren er in Nederland bijna 200.000 payrollers, ongeveer 3 procent van het totaal aantal banen. Bij payroll neemt de payrollaanbieder personeel van een ander bedrijf op papier in dienst en wordt hierdoor juridisch werkgever van deze werknemers. De payrollaanbieder neemt de daarbij behorende plichten en arbeidsrechtelijke risico’s als (opvolgend) werkgever op zich. Alle administratieve handelingen zoals salarisadministratie, jaaropgaven, opmaken arbeidsovereenkomsten, loondoorbetalingen, verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid en cao- en wetswijzigingen komen dan voor rekening van de payrollonderneming. Lekkerrr koos na lang wikken en wegen voor Kolibrie.

Reageer op dit artikel