nieuws

Sligro en partners tonen de kansen van luxe friet

Leveranciers 16283

Hoe kun je een standaard item omtoveren tot een luxe gerecht? Wie de sneeuw trotseerde kon deze week bij Sligro in Veghel getuige zijn van een inspiratiesessie voor fastserviceondernemers. Onder meer een Mexicaanse friet passeerde de revue.

Sligro en partners tonen de kansen van luxe friet
Friet met toppings in het ZiN-inspiratielab. Foto: Studio38c

Een snack opwaarderen door extra aandacht te besteden aan de presentatie en garnering. ‘Premiumisation’ heet dat. ‘Van reguliere snacks iets bijzonders maken. Dat is de kunst’, doceerde chef-kok Evert te Pas tijdens het ZiNlab Fastservice op 11 december bij Sligro in Veghel. Ook aanwezig: Ron Ritmeijer, development manager bij Van Geloven. De sessie was een initiatief van Remia, Van Geloven, Farm Frites en Smeding.

Mexicaanse friet

In een inspirerende workshop gingen ondernemers en fabrikanten aan de slag met een co-creatie. In het zicht van de bezoekers maakten koks Evert te Pas en Dave Voss verschillende voorbeelden, zoals de Mexican fries: een gefrituurde bloemtortilla gevuld met friet, chili con carne, ui, knoflook, oregano en eventueel cheddar. ‘Mexicaanse gerechten zijn hot’, liet Te Pas weten. Leuke bijkomstigheid: door de relatief goedkope ingrediënten valt er een aantrekkelijke marge op te behalen. Het ZiN Inspiratielab van Sligro Veghel is een kenniscentrum voor horecaprofessionals en wordt gebruikt voor presentaties, masterclasses, vaktrainingen en events.

5 lessen van het ZiNlab Fastservice

  • Ga aan de slag met producten of gerechten voor mensen die geen of minder vlees consumeren. Dit is een groeimarkt. Vegetarische gasten eten al veel eieren. Dus kom met een alternatief, bijvoorbeeld een groentekroket geserveerd met grillgroente uit de oven.
  • Door variatie te bieden met verschillende broodsoorten, maak je de keuzemogelijkheden veel groter. Dat kan o.a. met waldkorn, brioche, meergranen, ciabatta, Italiaanse bol, Turks brood.
  • De wereldkeuken is in opmars. De invloed van echte smaken uit de Afrikaanse, Aziatische en Arabische keuken neemt toe. Maak er gebruik van.
  • Puur natuurlijke fresh lemonades zijn populair. Ze spelen in op een verantwoord eet- en drinkgedrag. Je haalt iets bijzonders in huis en serveer ze in grote kannen.
  • Let op de presentatie van producten, zoals een speelse garnering. In een kartonnen schaaltje met een iets verfrommeld papiertje onderin komt het gerecht beter tot zijn recht. Dat alles versterkt het ambachtelijke karakter.

Foto's

Reageer op dit artikel