nieuws

Frites toch goed van lengte

Leveranciers

Cafetariahouders hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit en lengte van frites, zegt marketingmanager Dick van der Aart van Aviko. ‘Over twee weken komen de nieuwe Agria-aardappels. Dat zijn mooie aardappels waarvan de lengte goed is.’ Hij verwacht wel een prijsstijging omdat de oogst lager zal zijn dan gemiddeld.

Frites toch goed van lengte

De lengte van de vers voorgebakken frites zal hetzelfde zijn als vorig jaar. Daarmee weerspreekt Van der Aart namens Aviko eerdere berichtgeving in Snackkoeier waarin diverse fabrikanten kortere frites voorspelden. ‘De Agria-aardappel die wij hoofdzakelijk gebruiken, is goed van lengte en kwaliteit.’

Het tonnage, de te verwachten oogst, staat wel onder druk door een laat gestart groeiseizoen door de kou in het voorjaar en een droge zomer. ‘De nagroei in september is goed geweest voor de lengte, maar er zitten wel minder knollen aan de planten.’

Prijsverhoging
De  mindere oogst heeft een prijsopdrijvend effect. Aardappels worden relatief duur betaald. De daadwerkelijke uitwerking op de prijs van frites is eigenlijk nog niet te voorspellen. ‘Maar frites zal zeker wat duurder worden.’ Wanneer dat doorwerkt in de prijs is volgens Van der aart vooral afhankelijk van groothandels. ‘Wij praten op verschillende data met de diverse grossiers. Die maken op hun beurt weer afspraken met cafetariahouders’, aldus Van der Aart.

Reageer op dit artikel