nieuws

Uitstel van betaling voor Belgische ijsfabrikant IJsboerke

Leveranciers

Belgian Icecream Group, moederbedrijf van de in België bekende handijsjes van IJsboerke, verkeert in zwaar weer. Het bedrijf heeft wat wij in Nederland ‘uitstel van betaling’ noemen, aangevraagd.

Uitstel van betaling voor Belgische ijsfabrikant IJsboerke

De ijsfabrikant zit door de slechte zomer en hoge personeelslasten met een verlies van €5 miljoen over 2012. De totale schuld zou 30 miljoen bedragen. De bescherming tegen schuldeisers, die begin januari door de rechtbank is verleend, biedt de fabrikant zes maanden om een reddingsplan te bedenken, melden diverse Belgische media. Daardoor is er tot de zomer tijd een reddingsplan te ontwikkelen. Vakbonden zijn er echter niet gerust op. De directie vraagt om een loonoffer van de ongeveer 350 werknemers maar in ruil daarvoor willen de bonden zekerheid van werkgelegenheid.

Grootaandeelhouder Albert Frère probeerde een paar jaar geleden de Belgian Icecream Group uit te bouwen tot een speler van formaat. Na IJsboerke kocht hij ook Mio en Artic maar moest die fabrieken later sluiten. De concurrentie van goedkope huismerken en concurrent Ola bleek te heftig.  Frère is niet van plan nog geld in het bedrijf te steken, schrijven Belgische media en andere geldschieters zijn moeilijk te vinden. Het doek zou dus een deze dagen kunnen vallen.

Een paar jaar geleden profileerde IJsboerke, toen marktleider in België, zich nog als de grote uitdager van Ola. Het bedrijf wilde na het verdwijnen van Nestlé ook een grotere rol spelen op de Nederlandse markt van handijsjes.

Reageer op dit artikel