nieuws

Staking dreigt bij snackfabriek Beckers in Tilburg

Leveranciers

De onderhandelingen over een sociaal plan voor de medewerkers van snackfabrikant Beckers locatie Tilburg zijn vastgelopen. Daarom dreigt FNV Bondgenoten met acties. De werknemers gaan staken wanneer Beckers voor dinsdag 29 mei 18.00 uur niet akkoord gaat met de eisen van de bond.

‘Ongeveer negentig procent van de ruim zestig werknemers is lid en de actiebereidheid is groot. Als Beckers voor dinsdag niet over de brug komt, gooien we de beuk erin’, zegt bestuurder Jack Couwenberg van FNV Bondgenoten.

Fusie met Habek
In april kondigde moederbedrijf Wessanen aan de vestiging van Beckers in Tilburg te sluiten. Wessanen fuseert haar activiteiten op het gebied van kroketten, hamburgers, frikadellen en andere snacks met Habek Snacks en verplaatst de overgebleven productie van Tilburg naar Deurne. Alle medewerkers kunnen mee naar Deurne. Couwenberg: ‘Maar voor mensen die niet mee willen, zijn er nauwelijks vertrekregelingen. Alleen voor vier ouderen is er een regeling. Vrouwen die parttime werken, kunnen een zeer summiere ontslagvergoeding krijgen. Verder kunnen mensen die een autoreistijd van negentig minuten of langer voor een enkele reis hebben een beëindigingsvergoeding krijgen’

Sociaal plan
Couwenberg wil een behoorlijke ontslagvergoeding en vertrekregeling voor iedereen als onderdeel van een goed sociaal plan. Werknemers moeten op basis van vrijwilligheid kunnen vertrekken. ‘De reistijd moet worden vastgesteld op basis van openbaar vervoer en niet op basis van de routeplanner van de ANWB.” De vertrekpremie moet volgens Couwenberg uitgaan van de Kantonrechtersformule factor 1.

De vakbondsleider beschouwt deze zaak als een pilot. “Er zal waarschijnlijk nog meer productie worden verplaatst naar Deurne. Wessanen wil een tegenwicht bieden aan Mora, marktleider op het gebied van snacks. De directie wil ook met meer bedrijven fuseren.”

Reageer op dit artikel