nieuws

Ophef over bitterballen Holland House onnodig

Leveranciers

Alle ophef over de bitterballen (importeren of ter plaatse maken) voor het Holland Heineken House in Peking is eigenlijk voor niets geweest. De snack wordt daar namelijk al meer dan een jaar geproduceerd door de Nederlander Henny Fakkel en zijn bedrijf Euro Bakery.

Ophef over bitterballen Holland House onnodig

Fakkel heeft alle ophef, over de bitterballen die al dan niet geserveerd zouden worden in het Holland Heineken House, geamuseerd gevolgd. Hij denkt dat alle berichtgeving kwam vanwege de komkommertijd. ‘Het was vermakelijk om te lezen’, zegt de inwoner van de miljoenenstad Peking. ‘Maar het geeft ook aan hoeveel waarde Nederlanders aan deze typisch Nederlandse snack hechten.’

Fakkel richt zich in Peking samen met zijn Chinese compagnon Grace Wang, op de klandizie van expats en maakt voor hen diverse Europese broodsoorten maar ook oer-Hollandse lekkernijen als bitterballen, kroketten en saucijzenbroodjes. Bij bijeenkomsten van Nederlanders op de ambassade zijn sinds twee jaar de bitterballen van zijn bedrijf steevast ‘vaste hap’.

Fakkel, ooit werkzaam bij de Amsterdamse banketbakkerij Kwekkeboom (inderdaad ja, de ‘uitvinder’ van de vermaarde Kwekkeboom-kroket), voert in China, met een knipoog naar zijn verleden, de naam Kwetterboom voor zijn kroketten en bitterballen.

De lokale expertise van Fakkel wordt in Peking overigens wel ingeroepen door kampioensbakkker Hans Som. Fakkel heeft het Team Holland Bakery, dat ondermeer het brood voor het Holland House bakt, van advies gediend. Het is immers anders zakendoen in China, heeft Fakkel ervaren. ‘Maar je kunt hier wel razendsnel iets opzetten’, vertelde hij onlangs vakblad Bakkerswereld. Fakkel heeft inmiddels naast zijn bakkerij ook een restaurant met Westerse gerechten, zoals een Wiener Schnitzel, op de kaart.

Reageer op dit artikel