nieuws

Pizzaketen schrapt Hitler-reclame

Leveranciers

De Nieuw-Zeelandse pizzaketen Hell Pizza is na veel kritiek gestopt met een reclamecampagne waarbij Hitler op een billboard is afgedrukt. Na de protesten hangt er nu een reclame waarop de Paus is afgebeeld.

Pizzaketen schrapt Hitler-reclame

Op het billboard brengt de nazi-dictator de Hitlergroet terwijl hij een pizzapunt in zijn hand heeft. Daarbij staat een tekst afgedrukt die de dictator ooit uitgesproken zou hebben en die een woordspeling is op de naam van de keten: ‘Het is mogelijk om mensen te laten geloven dat de hemel de hel is.’

De pizzaketen kreeg kritiek van Joodse organisaties en besloot het bord in Christchurch te verwijderen ,meldden Nieuw-Zeelandse kranten. Het billboard is vervangen door een andere controversiële poster waarop de Paus is afgebeeld. Overigens ontkende het reclamebureau van de pizzaketen in eerste instantie dat het billboard is weggehaald vanwege de protesten maar dat het op een andere plaats zou worden neergezet.

Hell Pizza is bekend door haar spraakmakende reclamecampagnes en kreeg een jaar geleden veel kritiek uit katholieke kring. Het bedrijf maakte toen reclame met de zeven hoofdzonden en verspreidde condooms om de Pizza ‘Lust’ te promoten.

Ola

Ook Nederlandse reclames hebben in net verleden tot protesten geleid.

In 2003 bracht Ola onder de naam 7 Sins een zevental magnums op de markt die als thema de zeven hoofdzonden hadden. Het ijsmerk lag toen onder vuur vanuit Christelijke hoek maar pareerde die door ondermeer de preek van een dominee te sponsoren en vervolgens ijs bij de kerk uit te delen.

New York Pizza

Pizzaketen New York Pizza kreeg tien jaar geleden met de Reclame Code Commissie te maken vanwege een vrouwonvriendelijke reclame. De keten voerde een Abri-campagne met afbeeldingen van vrouwen die ‘gekleed’ gingen in pizzadozen vergezeld van de kreet: ‘De lekkerste dozen van Nederland.’ Dat leverde de keten veel, anders onbetaalbare, publiciteit op.

Reageer op dit artikel