nieuws

Belgische fritesfabrikant Lutosa staat in etalage

Leveranciers

De Belgische fritesfabrikant Lutosa heeft de ING Bank de opdracht gegeven een mogelijke verkoop te onderzoeken. Nederlandse fritesfabrikanten als Aviko en Farm Frites zouden belangstelling hebben om het bedrijf over te nemen.

Lutosa is nu nog een familiebedrijf met aan het hoofd de broers Luc en Guy Vandenbroeke. Met een productie van 280.000 ton aardappelproducten per jaar is de fritesfabrikant een grote speler op de Belgische markt. Met de leus ‘schatjes van patatjes’ verkoopt het bedrijf producten in 65 landen zowel aan de horeca als aan de retail. In 2005 lag de jaaromzet van het familiebedrijf op 163 miljoen euro. Wereldwijd gezien staat de fabrikant daarmee rond een tiende plaats op de lijst van aardappelverwerkers.

Volgens kenners kan de waarde van het bedrijf echter op 250 miljoen liggen. Die mogelijke hoge waarde is echter wel afhankelijk van de koper. Een bestaande fritesfabrikant zou veel synergievoordelen kunnen en halen en daarom meer voor het bedrijf betalen dan een investeringsfonds.

De Belgische krant De Standaard meldt dat er veel belangstelling voor Lutosa is. Onder de overnamekandidaten zouden Nederlandse bedrijven en de internationaal opererende frites­producenten zitten. McCain, Simplot en Lamb Weston worden naast de Nederlandse bedrijven Farm Frites en Aviko genoemd.

Reageer op dit artikel