blog

Blog: kroketten in Sotsji: voorbereiding

Leveranciers

Royaan en de Olympische Spelen hebben al een paar edities een (zakelijke) relatie. In onder andere Vancouver, Turijn, Athene en Londen leverde eerstgenoemde de Van Dobben-bitterballen en – croquetten. Export naar Sotsji mocht niet vanwege strenge veiligheidsmaatregelen en dus besloot Royaan om meester croquettenmaker Piet Brink naar Rusland te sturen om ze ter plekke te maken.

Blog: kroketten in Sotsji: voorbereiding

We hebben tijdens voorgaande Olympische Spelen al vaker de Van Dobben-bitterballen en -croquetten geleverd aan het Holland Heineken House (HHH), onder andere in Vancouver, Turijn, Athene en Londen.

Export naar Rusland

Dit jaar bleek echter dat Royaan de croquetten en bitterballen niet mocht exporteren naar Rusland vanwege de strenge regelgeving rondom vlees en zuivel. Wat dan te doen, was de logische volgende vraag.

Het bedrijf besloot om mij naar Sotsji te sturen om ter plekke verse bitterballen en croquetten te maken. Onze belangrijkste uitdaging: kunnen we de juiste ingrediënten lokaal verkrijgen?

Ingrediënten en receptuur

Met hulp van Heineken, Albron en de chef Thijs van Roon van het hotel waar het HHH staat, hebben we dat voor elkaar gekregen.

We hebben de ingrediënten (niet de receptuur en bereidingswijze!) in het Engels en Russisch opgestuurd en ik heb frequent contact gehad via de telefoon en mail om de details en eisen door te spreken. We gaan uiteraard voor de echte Van Dobben-kwaliteit.

Media-aandacht

In de aanloop naar Sotsji was er veel media-aandacht voor ons initiatief. Veel mensen kwamen kijken naar wat ik aan het doen was in het HHH.

Niet alleen een erg leuke ervaring, maar ook een goede training om de croquetten en bitterballen weer met de hand te maken, net zoals dat vroeger werd gedaan in Eetsalon Van Dobben.

IJslepels

De belangrijkste machines mogen dan niet ontbreken: twee ijslepels; een grote voor de croquetten en een kleine voor de bitterballen.

Dinsdag 12 februari ben ik in Sotsji aangekomen. Bij de veiligheidscontrole moest ik mijn koffers openen en zagen ze mijn machines. Een spannend moment. Ik hoefde de ijslepels echter niet in te leveren.

Ragout koken

Daarna ben ik met Heineken, Albron en de chef van het hotel Thijs van Rhoon de ingrediënten verzameld en ben ik begonnen met het koken van de eerste ragout gekookt.

Deze ragout moet namelijk een aantal uren afkoelen voor een rondere smaak en om deze te kunnen verwerken tot bitterballen en croquetten.

Huldigingen en helden

Ik sta de keuken bij Albron. Die is gesitueerd in het Holland Heineken House en dichtbij Legendary Lane, waar het allemaal gebeurt. De lane ligt al lekker vol, maar ik verwacht nog een hoop huldigingen te zien en de legandarische helden van een Van Dobben-bitterbal (het bruine Goud) te voorzien.

Reageer op dit artikel