nieuws

Cafetaria Cowyn heropend in groter en luxer pand

Interieur 2641

Cafetaria Cowyn heropend in groter en luxer pand

Martijn en Kimberley Egelink hebben hun vernieuwde cafetaria Cowyn geopend in een groter en luxer pand, pal naast de oude zaak in het centrum van Losser. Vooral de serre, het terras en de grote speeltuin zijn echte blikvangers in het Twentse dorp. 

De nieuwe cafetaria Cowyn is een grote zaak met een afhaalgedeelte, een cafetaria/restaurant, een serre en een terras met een grote speeltuin. De zaak is 130 vierkante meter groot en heeft 42 zitplaatsen binnen (waarvan 18 in de serre) en 46 buiten. De bouw is in augustus 2018 begonnen en de oude zaak is tot vorige week open gebleven.

Pand gesloopt

De oude cafetaria, die het ondernemersstel sinds 2015 bestierde, was een stuk kleiner. ‘Daar werd het steeds drukker, we groeiden uit onze voegen’, zegt Martijn Egelink. ‘Toen kwamen de twee panden naast ons in de verkoop, die waren van de woningcoöperatie. We hebben een bod gedaan en dat werd geaccepteerd. Eén pand was niet meer te redden en is gesloopt. Op die plek staat nu onze serre en het terras.’

Ruimer terras

Het terras heeft ook een behoorlijke oppervlakte, zegt Egelink. ‘In de oude situatie hadden we 40 zitplaatsen op het terras, maar het was veel meer in elkaar gedrukt. We wilden het nu ruim opzetten, zodat ook mensen die moeilijk ter been zijn of met een rollator lopen makkelijk een tafeltje kunnen pakken. En we hebben er grote speeltuin bij van 11 meter lang die ook vanuit de serre goed zichtbaar is.’

Veel zelf gedaan

Egelink is niet alleen trots op het resultaat, maar ook op de manier waarop de verbouwing is verlopen. ‘We hebben 90 procent zelf gedaan, met hulp van mijn schoonouders. We hebben tijdens het hele proces open kaart gespeeld en bijvoorbeeld nooit ramen afgeplakt. Zo kon iedereen zien waar we mee bezig waren, stapje voor stapje. Mijn vrouw heeft het interieur verzorgd, zij is degene met de ideeën.’

Industrieel en tijdloos

Het interieur van de nieuwe cafetaria Cowyn is industrieel en tijdloos met veel hout, staal en steen. ‘En op veel onderdelen is het best apart. Zo hebben we in het toilet een olievat als wastafel en hebben we magazijnstellingen gebruikt voor de tafels. Verder hangen er grote oude bunkerlampen. Dat soort dingen heeft ze opgescharreld bij antiekzaken. Maar het interieur straalt ook warmte uit, bijvoorbeeld door een pelletkachel met twee tafeltjes erbij.’

Salades, lunchbroodjes en ijs

Bij een nieuwe zaak hoort natuurlijk een nieuw assortiment. ‘We deden al veel met hamburgers, maar we gaan nu meer met menu’s werken. We hebben nu ook salades erbij en lunchbroodjes. Daarnaast verkopen we ambachtelijk ijs, dat nu nog door een oud-collega wordt gemaakt die in Markelo een ijssalon heeft. Volgend jaar gaan we hier zelf ijs maken.’

Nieuwe medewerkers

Het aantal medewerkers van cafetaria Cowyn is verdubbeld, maar de nieuwe aanwas liet wel even op zich wachten. ‘We hebben lang naar nieuwe medewerkers gezocht, maar pas in de laatste weken, toen de zaak echt vorm begon te krijgen, kwamen de aanmeldingen binnen. We kunnen de plannen wel hoog van de toren blazen, maar mensen willen het toch eerst zien.’

De ondernemers hebben nu een team van tien medewerkers. ‘We hadden al een paar heel goede meiden die eigenlijk alles zelfstandig kunnen. We hebben er nu vijf meiden en jongens bij gekregen. Of dat genoeg is? Ik heb geen flauw idee, ik weet niet precies wat ik moet verwachten. Die meiden hebben al gezegd dat ze de eerste anderhalve week extra komen helpen. Daarna gaan we alweer richting de vakantie, dan hebben ze meer tijd.’

Geruild met broer

Martijn en Kimberley runnen cafetaria Cowyn sinds 2015. ‘Het is allemaal best snel gegaan’, zegt Martijn Egelink over de zaak in het centrum. ‘In vier jaar tijd zijn we van een kleine afhaal uitgegroeid tot een luxe cafetaria/restaurant.’ Mike Egelink, de jongere broer van Martijn, runt de Egel eten en drinken, net buiten het centrum van Losser.


Reageer op dit artikel