fotoreportage

Foto’s Eethuys Airborne: de beste plek voor een grote show

Interieur 1802

Foto’s Eethuys Airborne: de beste plek voor een grote show
Foto: Henk Riswick

De herdenking van Operatie Market Garden in Renkum belooft dit jaar een groots spektakel te worden. Er is één plek waar je dit schouwspel het beste kunt bekijken: Eethuys Airborne. De foto’s vormen het bewijs.

Aan de rand van Dropzone X, waar 75 jaar geleden tijdens Operatie Market Garden de eerste Britse Geallieerden landden, runt Ronny Hosmus al 23 jaar Eethuys Airborne. De cafetaria aan de Telefoonweg in Renkum opereert als pleisterplaats voor veteranen, nabestaanden, Renkumers, toeristen, fietsers en wandelaars.

Eén met de omgeving

Het ontwerp, de naam, het interieur, het productassortiment, Eethuys Airborne ademt historie uit alle poriën. Het gebouw past naadloos in de omgeving. Als je aan komt rijden lijkt het pand zo uit de hei opgetrokken met haar opvallend schuine dak, bedekt met sedum en ouderwets metselwerk met kloostermoppen.

Foto: Henk Riswick

Panorama-view

Eenmaal over de drempel, staan gasten met één been in de natuur. Grote raampartijen zorgen voor een panorama-view over het Renkums Beekdal en Dropzone X. Een fenomenaal uitzicht, dat elk jaargetijde anders kleurt dankzij de grillen van de natuur. Kleuren die doorlopen in het interieur. Buiten komt als vanzelf naar binnen. En vanaf het terras loop je zo het heideveld in.

Begonnen als frietkot

Hoe anders was het van 1998 tot 2010 toen Hosmus ter plekke vanuit een frietkot patat en snacks aan de man bracht. Negen jaar geleden tekende de ondernemer samen met BD Architectuur en Herme Interieurbouw voor het bijzondere gebouw. ‘Zo’n fantastisch markant punt verdiende iets moois, we hebben over elk detail nagedacht’, blikt hij terug op het ontwerpproces.

Grote fotoprint

In 2016 volgde een verbouwing en kwamen er 30 zitplaatsen extra bij. Een grote fotoprint op de muur herinnert aan de heldendaden van de Britse parachutisten in 1944. Aan een speciale fotowand hangen originele foto’s van één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Met dank aan het Airborne Museum.

Foto: Henk Riswick

Herdenkingsmonument

Buiten staan bezoekers stil bij het Herdenkingsmomument, dat vorig jaar werd geplaatst. Ook veel bepakte en bezakte fietsers stappen van hun tweewieler om even stil te staan bij de memorabele historische plek die zoveel levens tekende. ‘We hebben het hele jaar door veel aanloop, niet alleen tijdens de herdenking van Market Garden in september. Veel Engelsen ook, vaak de tweede en soms de derde generatie. Daarom hebben we de kaart aangepast aan onze Engelse gasten.’

Eethuys Airborne

Foto: Henk Riswick

De herdenking van Operatie Market Garden in Renkum begint op vrijdag 20 september om 09.00 uur en eindigt om 23.00 uur.

Bekijk hieronder de foto’s


Foto's

Reageer op dit artikel