artikel

BIK Frietwerk valt op met toppings en bijzonder interieur

Interieur 1014

BIK Frietwerk valt op met toppings en bijzonder interieur
(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen - Foto Dennis Wisse

Op de ‘mooiste plek van Den Haag’ exploiteert Frank de Jong BIK Frietwerk. Met een inrichting die even opvallend is als de naam. Het resultaat: lampen van aardappelzakken, zwarte muren met tekeningen van frietjes, stoelen van oud ijzer en houten tafels. Ook gaaf: een koelcel voor de aardappelen.

De Turfmarkt is het voetgangersgebied dat het Centraal Station en het centrum van Den Haag verbindt. Niet gek dus dat Franks vader zo’n 2,5 jaar geleden de potentie ziet van het pand, waarin BIK Frietwerk is gerealiseerd. De naam is afgeleid van bikken en het Engelse woord big, en moet duidelijk maken dat het draait om friet.

Geen snacks

De Jong (31) kiest na jaren als medewerker in de horeca voor het ondernemerschap en weet direct dat hij ‘iets met friet’ wil doen. ‘Geen traditionele cafetaria en een assortiment zonder snacks. Het zijn toppings, omdat we de potentie zien en we daarmee de mogelijkheid hebben een hogere prijs te vragen voor ons product.’

Lampen van aardappelzakken

Mr. & Mrs. Wilde uit Breda tekenen voor concept, branding, design en interieur. Blikvanger zijn de lampen gemaakt van aardappelzakken, die in drie formaten terugkeren in de zaak. Langs de wanden en voor de counter hangt verlichting met een industriële look.

Verschillende hoogtes

Dat laatste hebben ook het plafond en het meubilair. De tafels zijn voorzien van houten bladen en de uitstraling van de stoelen doet denken aan oud ijzer. ‘De inrichting is speels door tafels met verschillende hoogtes te gebruiken. Het mag vooral geen busopstelling worden.’

Bij de entree is het plafond hoger en dat wordt fraai geaccentueerd door het enorme menubord aan de wand. Eveneens niet te missen: de vitrine met de kruiden die worden gebruikt voor de toppings. Verder veel planten.

Keuze voor ondernemerschap

Frank de Jong heeft er al een flink aantal jaren in de horeca opzitten als hij 2,5 jaar geleden kiest voor het ondernemerschap. Zijn Haagse vader René ziet mogelijkheden met een leegstaand pand aan de Turfstraat in Den Haag en samen gaan ze er aan de slag.

Na wat experimenteren met burgers – hij volgt zelfs een cursus bij Big Green Egg – wint de passie voor ambachtelijke frieten. ‘Door toppings toe te voegen zijn het volwaardige maaltijden. We hebben er negen standaard op de kaart, daarbij één die iedere twee maanden wisselt, en drie soorten friet, ook knoflook en zoete aardappel.’

Er zijn ambities om meerdere vestigingen te openen, maar door het plotselinge overlijden van zijn vader zijn die in de ijskast gezet. ‘We deden dit echt samen. Hij achter de schermen, ik ervoor. De omstandigheden zijn nu zo anders, dat al mijn energie nodig is op deze locatie.’

BIK Frietwerk

(C)Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse

Glimmende witte tegels

Keuken en counter zijn afgewerkt met glimmende witte tegels, een mooi contrast met de zwarte muren (er is één groene wand om een te donkere hoek te voorkomen) in het zitgedeelte met vijftig plaatsen. Op die muren tekeningen met frietjes in de hoofdrol.

Aardappelkoeling

Bij de counter heeft De Jong een koeling laten bouwen, waarin hij zijn aardappels bewaart op een temperatuur die ligt tussen de 6 en 8 graden. ‘Bij de boer worden ze op dezelfde manier opgeslagen. Hierdoor zijn ze prima een week houdbaar zonder smaakverlies.’


Reageer op dit artikel