artikel

Eetwinkel Het Boothuys: Smullen aan de waterkant

Interieur 2323

Eetwinkel Het Boothuys: Smullen aan de waterkant

Het staat als een paal boven water: de Cuijkse nieuwbouwwijk de Heeswijkse Kampen is sinds 30 april een parel rijker. Eetwinkel Het Boothuys herbergt een cafetaria, een bistro én een terras aan de Kraaijenbergse Plassen. Twee kapiteins besturen Het Boothuys: Sjaak en Jeroen van Oosterom.

De vorm van de zaak op het Lavendelplein, de naam, de ligging, het exterieur en de binnenkant; alles is op elkaar afgestemd bij Eetwinkel Het Boothuys. Het thema maritiem is tot in de puntjes uitgewerkt.

Omgekeerde boten

Wie aan komt rijden of aanmeert, ontwaart de contouren van een schip. Over de drempel gaat deze maritieme beleving verder. Grote raampartijen bieden ruim uitzicht over de plas, en de bar in het bistrogedeelte heeft eveneens een bootvorm. Boven de frituur hangen omgekeerde stalen boten als verlichting; een mooi detail is de meerpaal vlak na de ingang, die als kapstok dient. Jeroen: ‘Door onze pa gemaakt.’

Eetwinkel Het Boothuys

’t Boothuis Cuijk

Natuurlijke overloop

Natuurlijke tinten en materialen voeren  de boventoon: rustig blauw en groene muurtegels, eikenhouten tafels, leren bekleding op de stoelen, stalen roomdividers met planten. Als grondbasis houtlook vloertegels in het bistrogedeelte tegenover grijze tegels in de cafetaria. ‘Zodat je kunt zien dat er onderscheid is, maar tegelijkertijd is er een natuurlijke overloop. Gasten kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere kant lopen’, aldus Sjaak.

Uitstraling en functionaliteit

Bij de afhaal en onder de tafels in de cafetaria lijkt een vloerkleed te liggen, maar dat is schijn: het zijn tegels met een hip mozaïekje. ‘Een kleed kan natuurlijk niet, dat is niet functioneel. Maar dit is een perfect alternatief; het oogt net even wat huiselijker.’ Uitstraling en functionaliteit gaan hand in hand, ook buiten. De gevelbekleding is van rockpanel. Het is onderhoudsarm, duurzaam én brandveilig.

De credits van de inrichting geven Sjaak en Jeroen van Oosterom aan lokale architect Peter van Benthem. ‘De huisstijl, de routing; over alles is flink nagedacht en gebrainstormd. De opstelling van de bar, de spoelkeuken, het terras; alles zit dicht bij elkaar, zodat we goed kunnen schakelen. De lijnen zijn zo kort mogelijk.’

De broers Van Oosterom werken zoveel mogelijk samen met lokale partners. Plaatsgenoot en vinoloog Björn Scholten stelde de wijnkaart van Eetwinkel Het Boothuys samen; het ambachtelijk ijs komt van de gerenommeerde IJssalon IJs en Spijs uit Haps. In de zomer liggen er zestien verschillende smaken ijs in de vitrine.

Een bezoek aan de genderneutrale toiletten van Eetwinkel Het Boothuys is een uitstapje in de eigen omgeving, met fotobehang van de kerk in Cuijk en de Cuijkse stier. ‘Door het vele glas kunnen we weinig met de muren. Toen hebben we dit bedacht’, lacht Sjaak.

Eetwinkel Het Boothuys

Plannen sinds 2012

Eetwinkel Het Boothuys is de tweede zaak van Sjaak (links) en Jeroen van Oosterom. Het duo runt sinds 2004 het vier kilometer verderop gelegen ’t Wapen van Beers. De plannen voor Het Boothuys dateren al van 2012, toen de gemeente Cuijk een prijsvraag uitschreef voor een attractie op de kade met een toeristische, recreatieve en wijkfunctie. De broers wonnen. Toch duurde het door verschillende tegenslagen nog zeven jaar, voordat de eerste schop de grond in kon. De ondernemers blijven naast hun nieuwe zaak gewoon ’t Wapen van Beers bestieren.


Reageer op dit artikel