artikel

Frietkraam van Tiemessen is echte blikvanger

Interieur 889

Zelfs slechtziende voorbijgangers kunnen er niet omheen: bij Tiemessen aan de Zeddamseweg in Etten staan vis, friet en ijs in de schijnwerpers. Levensgroot prijken de letters buiten bovenaan en binnen in de één jaar jonge frietkraam, die er gelikt uitziet. Een echte blikvanger. Een wereld van verschil met de oude kiosk.

Frietkraam van Tiemessen is echte blikvanger
Foto: Henk Riswick

De oude kiosk was felrood en geel, in de nieuwe frietkraam overheerst groen, zwart en hout. Alleen de basiskleuren verschillen al 180 graden. Elke vierkante centimeter van de frietkraam annex cafetaria blinkt, hoogglans regeert. Alles voor een chique uitstraling. Zelfs de platen in de vitrine zijn vervangen door zwarte hoogglans bakken.

Geslaagd

De metamorfose van oud naar hip en trendy is helemaal geslaagd. Ledlampen in grote groene aluminium rondingen aan het plafond verlichten de kraam. Aan de zijkant zijn twee beschutte zithoekjes gecreëerd, waar klanten kunnen genieten van een verse haring, gebakken vis, snacks, een puntzak verse friet of huisgemaakt schepijs. De grote zwart-witfoto’s met tekst op de wand ondersteunen de ambachtelijke beleving.

Familiegevoel

Voor de kraam is een grote parkeerplaats en aan de zijkant bevindt zich een terras met honderd zitplekken en een speeltuintje voor het kroost. De familie Tiemessen richt zich namelijk niet alleen op passanten op de drukke doorgaande weg. Het gaat om het familiegevoel in de cafetaria én het café.

Technische vernieuwingen

Naast een andere kleurstelling, verlichting en design heeft de familie Tiemessen de nieuwbouw van de kraam ook aangegrepen voor technologische en bouwkundige vernieuwingen. Voor het vergroten van het werkcomfort, het maken van een efficiency-slag en vanuit duurzaamheidsoogpunt. De ingebouwde frietsnijder was er al. Net als de automatische hevelbrug, die er kwam op
advies van Kiremko. Zo kon Tiemessen de overstap maken naar verse friet. ‘Hiermee kunnen we 10 kilo friet in één keer voorbakken’, vertelt Sarina Tiemessen.

Roterende vitrine

Nieuw is de vloerverwarming. De werkruimte tussen de bakwanden en de toonbank is breder en er zijn gescheiden bakunits voor vis, snacks en friet. De verpakkingen, allemaal van papier, liggen overzichtelijk binnen handbereik. Het huisgemaakte schepijs springt in het oog in de roterende ronde vitrine met twaalf bakken. In de winter vervangt Sarina het ijs door kleurrijk snoepgoed.

Foto: Henk Riswick

Derde generatie

Het café Tiemessen is er al vanaf 1902, de cafetaria sinds 1978 toen Ben Tiemessen (65) als tweede generatie samen met zijn vrouw Irma in de zaak kwam. Ze werken er nog steeds. Stoppen zit er niet in. ‘Dit is ons thuis’, zegt Tiemessen. Maar de toekomst is aan dochter Sarina (32) met haar partner Tom. Zij kreeg de horeca met de paplepel ingegoten. ‘Dit café was in mijn jeugd mijn huiskamer. Ik voelde me hier altijd thuis. Hetzelfde gebeurt nu met mijn dochtertje.’

Uitvoerder en adviseur

Sarina steekt de loftrompet over de geestelijke vader van de frietkraam: Evers Wagenbouw in Emmerich. Het bedrijf bouwde de kraam in de eigen productieruimte net over de grens met hoofdzakelijk gerecyclede materialen. ‘Het hele traject van idee tot realisatie is geweldig verlopen. Evers was niet alleen uitvoerder, maar ook adviseur. Het resultaat zie je voor je.’

Reageer op dit artikel