artikel

Het plaatje klopt bij de Frietwinkel in Groningen

Interieur 618

A-Kerkhof, Grote Markt, Herestraat. Iedereen kent deze Groningse straatnamen van het wereldberoemde gezelschapsspel Monopoly. Eén straat is nog populairder: de Folkingestraat. Een stijlvolle winkelstraat met kunst, galerieën, winkeltjes met unieke concepten én sinds ruim twee jaar de Frietwinkel. Een echte place to be.

Het plaatje klopt bij de Frietwinkel in Groningen
Foto: VanVlietFotografie

Studenten, passanten, shoppers en buurtbewoners; allemaal vinden ze de weg naar de luxe patatboer op de hoek van de Folkingestraat met de Nieuwstad. Ambachtelijk genieten in het kwadraat, dát is de Frietwinkel.

Het credo van manager Jeffrey Hofsteenge en zijn team: ‘Lief voor de wereld, beter voor jou’. Een kleine kaart met verse huisgemaakte producten gemaakt met ingrediënten uit de buurt, een warme en trendy inrichting, milieuvriendelijke verpakkingen, energiezuinige apparatuur; het totaalplaatje klopt.

Foto: VanVlietFotografie

Geen standaardtafels

Buiten tegen de wand staan bankjes voor zittenblijvers en twee ronde metalen groengeverfde tonnen voor wie wil staan. Ook binnen kunnen beide doelgroepen terecht. De Frietwinkel heeft geen standaardtafeltjes en -stoeltjes. Langs het raam kunnen circa 28 gasten op een krukje genieten van de verse, handbereide friet in een puntzak en de levendigheid buiten. Rond de drie houten statafels en voor de counter is voldoende ruimte om staand een frietje te eten. ‘Op deze manier is er plek voor iedereen’, vertelt Hofsteenge.

Foto: VanVlietFotografie

Industriële lampen

‘Standaard’ komt sowieso niet voor in het vocabulaire van de Frietwinkel. Oprichter Johan Roorda wilde het echt anders doen, en dat is gelukt. De inrichting is aangepast aan het ambachtelijke product. Boven de counter sieren vier grote industriële lampen de ruimte. Her en der bloeien planten.

Portugese vloertegels

Op de wand en boven de bakwand prijken kleurrijke Portugese vloertegels en een zwart-witte print van een aardappelboer die aardappelen rooit. Wie binnenkomt, ziet meteen de korven vol aardappelen. Van Agria. ‘We nemen onze aardappels af bij vaste leveranciers uit Noord-Nederland’, aldus Hofsteenge. Gasten zien met eigen ogen hoe het team friet maakt.

Herkenbare puntzak

Het afbakken, uiteraard in plantaardige olie, is daarna nog maar een peulenschil. De friet gaat in kartonnen puntzak met separaat sausbakje. Wie door hartje Groningen loopt, ziet regelmatig mensen met de herkenbare witte puntzak met zwarte print van de Martinitoren voorbijkomen.

Foto: VanVlietFotografie

Tweede Frietwinkel

Johan Roorda is de oprichter van De Frietwinkel aan de Folkingestraat in Groningen. Vanwege het succes van de zaak opent hij binnenkort een tweede Frietwinkel op de hoek van de Carolieweg en de Oosterstraat met zeventig zitplaatsen. Eenzelfde concept met één verschil: op deze nieuwe locatie gaat de Frietwinkel ook verse homemade hamburgers verkopen.

Foto's

Reageer op dit artikel