artikel

Interieur Par Hasard: niet hip, wel tijdloos

Interieur 567

Par Hasard is neergestreken in Almere Stad. De friterie combineert op doordachte wijze de traditionele snackbar met een sfeervol café. Over ieder interieurdetail is nagedacht. ‘Het draait om het lijnenspel.’

Interieur Par Hasard: niet hip, wel tijdloos
Foto: Studio Kastermans

Het idee voor Par Hasard (de letterlijke betekenis is ‘per toeval’) vindt zijn oorsprong in België, in Luik om precies te zijn. Daar ging ondernemer Xander Hasaart ieder weekend naar toe met zijn ouders, naar de traditionele Belgische frituur. ‘Franse muziek, rode wijn en friet met biefstuk. Heerlijk. En knus’, vertelt hij.

Het is precies die sfeer die Par Hasard ook nastreeft in de inmiddels vier vestigingen van het concept in Nederland. ‘Wij zoeken in het interieur de tegenstrijdigheden op. Bij binnenkomst roepen we het gevoel van een friterie op, en loopt de gast iets verder, dan wordt hij of zij verrast door het sfeervolle café met ruime bar.’

Par Hasard

Foto: Studio Kastermans

Donkerbruin hout en neonlicht

Het bourgondische karakter krijgt vooral vorm en inhoud in het cafédeel. Daar vindt de gast in de nieuwste vestiging in Almere Stad allerlei knusse hoekjes. Donkerbruin hout van de tafels, bar en barkrukken wordt er verder afgewisseld met neon licht, spiegels en strak vormgegeven lampen. In het ‘frietkot’ juist een kenmerkende zwart-witte vloer. ‘Ons handelsmerk. Verder houden we het hier heel basic met rood-wit geblokte gordijntjes, een automatiek en een traditionele counter van 2 meter breed.’ Hier komt de gast binnen. En hier geldt: what you see, is what you get. Geen poespas. ‘Dat zorgt voor een lage drempel’, aldus Hasaart.

Par Hasard

Foto: Studio Kastermans

Geblokte vloer

Over ieder detail is nagedacht, vertelt hij verder. ‘Hier in de friterie sluit de geblokte vloer perfect aan op de lambrisering. Daar waar de tegel eindigt, begint het latje van de lambrisering. Het draait allemaal om het lijnenspel. Onze meubelmaker Maarten van Dijk begrijpt dat.’ In het eetcafé is alles op 1,15 meter gebouwd. De lambrisering, de bar, alles. ‘Dat geeft rust’, zegt Hasaart daarover.

Menzing draait optimaal dankzij nieuw interieur

Menzing draait optimaal dankzij nieuw interieur

Brugge in Almere

Ook op het terras is de sfeer doorgetrokken met zwarte luifels, rood-witte stoeltjes en bistrotafeltjes. ‘Ken je Brugge? Nou, dit is een stukje Brugge in Almere. Krijg je al trek?’ Het oog voor detail typeert Hasaart, het typeert zijn concept. ‘Het moet gewoon perfect zijn.’

Par Hasard

Foto: Studio Kastermans


Plannen van Par Hasard

De nieuwe vestiging van Par Hasard in Almere Stad is na de zaken in Amsterdam Zuid, Amsterdam West en op de pier in Scheveningen de vierde in Nederland. Het is de eerste franchiselocatie van het bourgondische friterieconcept, met aan het roer Richard van Deijk. Hij is een horecatijger in hart en nieren en heeft alle facetten van de horeca doorlopen, van bedrijfscatering, luxe restaurants, hotellerie, eetcafés en vanaf 2014 als chef bij Par Hasard.

Eigenaar Xander Hasaart heeft voor zijn formule een ambitieuze groei voor ogen. ‘We willen van Par Hasard een begrip maken in Nederland. Iedere vestiging verdient een eigenaar. Iemand die de zaak een bekend gezicht geeft, en die de gast de aandacht geeft die hij verdient. Franchise was een logische stap.’ De investering voor de zaak is fors, zo’n 3 ton. ‘Wij zijn niet hip, wij zijn tijdloos. En net een beetje beter dan de gangbare cafetaria.’

Par Hasard

Richard van Deijk (links) en eigenaar Xander Hasaart. Foto: Studio Kastermans.

Foto's

Reageer op dit artikel