artikel

Art de la Terre verkoopt friet met allure

Interieur 1058

Felix van Erven wil met Art de la Terre in Schiedam friet op een voetstuk plaatsen. Daarom heeft hij in een prachtig pand met grote ramen en hoog plafond gekozen voor een interieur met hout en leer, de kleuren groen en goud en een bedrijfsnaam die chic klinkt en aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Art de la Terre verkoopt friet met allure
(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak

Waarom een zaak als Art de la Terre? ‘Ik houd van luxe’, antwoordt Felix van Erven (27) als hem wordt gevraagd naar het verhaal achter zijn avontuur in de wereld van friet. ‘Vandaar de keuze voor goud als een van de dragende kleuren. In combinatie met groen, twee klassieke kleuren. Ze komen ook terug in het logo en de frietbakjes.’

Het pand in de Hoofdstraat in Schiedam is prachtig om te zien, al had Van Erven daar geen invloed op. Deze is gekocht door een ver familielid, die aan Van Erven vervolgens vroeg er een plan voor te bedenken.

Art de la Terre

(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant
Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak

Metrotegels

De entree van Art de la Terre is chic, het plafond hoog en de ramen groot. Een schril contrast met de winkelstraat, die overigens wel wordt opgeknapt. De counter met bakwand vormt het hart van de zaak. Voorzien van metrotegels. ‘Praktisch, huiselijk en strak’, zegt de jonge ondernemer.

Opvallend is dat boven de frituurmanden geen frietlegger is gerealiseerd. ‘Ik heb gekozen voor restaurantapparatuur, omdat dit meer een designuitstraling geeft. Tijdens het bakken gaat de warmte naar boven en daardoor kan er geen friet liggen.’

Art de la Terre

(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant
Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak

Hout en leer

Rondom staan negen stoere krukken en verder vijf tafels met samen negen zitplaatsen. Op de counter ligt een zak met aardappels en zichtbaar tegen de wand hangt de snijmachine. De tafels zijn van hout, de stoelen van leer. Zodanig bewerkt dat er geen vet op achterblijft en ze gemakkelijk zijn schoon te maken.

Art de la Terre

(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant
Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak

Aardappel

Aan de muur hangen drie houten kratten die dienst doen als plantenbak, en een prachtige foto met een hoofdrol voor de aardappel. Een verwijzing naar de naam van zijn zaak: Art de la Terre. De kunst van de grond. In het Frans, omdat hij een enorme fan is van die keuken. Goud en groen komen overal terug.

Art de la Terre

(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant
Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak

Frites Atelier

Van Erven heeft zich laten inspireren door de frietconcepten van Sergio Herman en Frietboutique. ‘De luxe van Frites Atelier en het in concepten denken én de goede marketing van Frietboutique. En ik heb goed gekeken naar wat Bram Ladage doet, want die heeft een heel sterk imago in deze regio.’

Art de la Terre

(C) Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant
Schiedam / Art de La Terre / Hoogstraat / snackbar, frietzaak, patatzaak / Felix

Ambities

Felix van Erven (27) heeft al een roerige periode achter de rug als ondernemer. Nadat hij met succes een cateringbedrijf van de hand doet, gaat het mis met een restaurant in België. Hij werkt samen met ‘de verkeerde huisbaas’ en gaat failliet.

Een ver familielid ziet echter mogelijkheden met de geboren Eindhovenaar en benadert hem voor een aangekocht pand in Schiedam. In juni 2017 opent hij er een grillrestaurant. Als zijn investeerder ook een pand aan de Hoogstraat koopt, mag Van Erven opnieuw een plan schrijven.

Wat eigenlijk een kledingzaak moet worden, opent in december als cafetaria. ‘Ik wilde een Italiaanse modewinkel, maar dat had te veel voeten in aarde. Het plan voor een frietzaak zat al in mijn hoofd. Mijn ambitie is nu om het uit te rollen. Delft en Leiden staan op de planning.’ In maart volgt echter eerst nog een zaak in Schiedam. Een cocktailbar geïnspireerd op Rosewood in Londen.


Foto's

Reageer op dit artikel