artikel

Dr. Pieper: friet eten in een Victoriaans laboratorium

Interieur 3404

‘We eten ons hele leven al friet, maar niet in een zaak als deze.’ Bij Dr. Pieper in Amsterdam serveert Jelle Westland (31) zijn producten in een Victoriaans laboratorium met levende kwallen, aardappelen op sterk water en een cream machine. Met dank aan Dr. Pieper, die hem in Peru meenam in de wereld van de aardappel.

Dr. Pieper: friet eten in een Victoriaans laboratorium
Fotografie: Diederik van der Laan

Op de gevel van het pand aan de Kinkerstraat staat ‘Frites Excentrique’. Jelle Westland wil niet alleen met zijn interieur een bijzondere indruk achterlaten, ook met zijn friet. Bij Dr. Pieper krijgen gasten ‘de beste en meest bijzondere frietervaring van Nederland’.

Magie van het interieur

Binnen is de magie volledig aanwezig. De inrichting is in een setting van Tim Burton, de Amerikaanse filmproducent, met gotische stijl als kenmerk. De weg naar de zwart gespoten bakwand begint met vijf aardappels op sterk water. Zichtbaar vanaf de straat, en dat zorgt ook voor nieuwsgierige voorbijgangers. Links staat een vitrine met daarin ‘spullen uit het laboratorium van Dr. Pieper’. Klemmetjes die dienst doen als houder voor de puntzak, hangen erboven.

Geïnspireerd door Zuid-Amerika

Westland ontmoette Dr. Pieper in Cusco tijdens een reis door Zuid-Amerika. ‘Een schuilnaam. Lang geleden volgde hij clandestien colleges op de Universiteit van Amsterdam en sprak hij onophoudelijk over het geheim van de aardappel. Dat leverde hem deze bijnaam op. Peru is de bakermat van de aardappel. De man doet onderzoek naar alles wat te maken heeft met die aardappel. In een heus laboratorium.’


Gasten krijgen de meest bijzondere frietervaring van Nederland

Jelle Westland. Fotografie: Diederik van der Laan

 


 

Hulp van een uitvinder

Fotografie: Diederik van der Laan

Die werkplek blijkt Westlands inspiratiebron. Voor de inrichting zoekt hij contact met de Tilburgse uitvinder Guus Voermans. Die bedenkt onder andere een steam machine. Met een muntje kunnen kinderen deze in gang zetten terwijl ze wachten op de bestelling, die overigens wordt opgenomen door iemand in een doktersjas. ‘Klanten lopen heel enthousiast rond. Sommigen kijken alleen, maar er zijn er ook die aanraken en vragen stellen.’

Kwallen in een bassin

In de winkel staat nog een tweede machine. Nieuwsgierigen kunnen hun hand in een gat steken en met een staaf van alles in werking stellen. Daarboven zwemmen zes kwallen in een bassin (‘Mijn levende lavalamp.’). Het assortiment wordt gepresenteerd op oude computers, inclusief storingen op de schermen. ‘Je stapt binnen in een andere wereld. Gasten worden overrompeld vanaf het moment dat ze binnenkomen.’


Fotografie: Diederik van der Laan

De ondernemer en zijn plan

Jelle Westland groeit op in de Hilversumse stoffeerderij van zijn ouders. Hij ontwikkelt zich tot kledingontwerper en -maker, maar kiest voor de horeca als in 2008 de crisis uitbreekt en zijn beroep in zijn ogen onvoldoende future proof blijkt. Hij werkt in diverse restaurants op verschillende niveaus.

Een poging om een eigen zaak in het centrum van Amsterdam te beginnen, loopt spaak. Zijn eigen schoonmaakbedrijf is het alternatief, dit heeft hij nog steeds. Drie jaar geleden, tijdens een reis door Zuid-Amerika, ontstaat het idee voor Dr. Pieper. Een locatie vinden lukt nu wel. In de Kinkerstraat. In oktober 2017 gaan de deuren open. 

Over de (nabije) toekomst is al goed nagedacht. Er zijn gesprekken gaande over een tweede filiaal in (het centrum van) de hoofdstad en daarna is het buitenland aan de beurt. Volgens Westland zijn Berlijn, New York en Tokyo geschikte steden voor een vestiging van zijn concept.

Foto's

Reageer op dit artikel