artikel

‘Aandacht voor je terras levert snel geld op’

Interieur 166

Of je nu tientallen of maar enkele zitplaatsen hebt; het terras biedt vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Aandacht voor het zitgedeelte buiten levert snel geld op, mits je het goed aanpakt. Interieurleveranciers geven tips om uw terras eruit te laten springen en vertellen over de laatste trends.

‘Aandacht voor je terras levert snel geld op’
Volgens Satelliet worden terrassen steeds kleurrijker.

 

‘Van goede routing tot  finishing touch’

Nienke Idzerda, Homint

‘Natuurlijke kleuren en materialen voeren dit jaar de boventoon op de terrassen. Teakhout doet het goed, bijvoorbeeld in combinatie met staal. Zo creëer je een stoere uitstraling. Het hout mag een doorleefde uitstraling hebben. We zien ook veel groene planten op het ‘stadse terras’ van 2017. Kleuren als terra, olijfgroen en mosterdgeel zijn in. Heb je limegroen of knalgeel in je concept, gebruik die kleuren dan uiteraard wel. Zorg dat je uniek bent, maar blijf dicht bij jezelf.

‘Een goede routing is een vereiste als je succes wilt hebben met je terras. Medewerkers moeten altijd goed bereikbaar zijn voor de gasten, mensen vinden het vervelend als ze lang moeten wachten. Ik zie vaak overvolle terrassen. Soms is het juist goed om twee tafeltjes minder neer te zetten. Wees niet bang dat je omzet verliest. Gasten zitten comfortabeler, wat zich ook terugbetaalt. Wissel hoge en lage zitgedeeltes af. Een grote stamtafel bijvoorbeeld kan een mooie eye-catcher zijn. Door niet alleen tafels en stoelen neer te zetten, benader je meerdere mensen; zowel degene die wil genieten van de zon als degene die snel een hapje wil eten. Bovendien val je zo meer op dan de overbuurman die alles op één level heeft.

Cafetaria’s investeren ook steeds meer in goede verlichting, zoals wandlampen, staande lampen of vuurkorven. Daarmee val je ook beter op. Vergeet de finishing touch niet. Leg bijvoorbeeld fleecedekentjes neer en zet kaarsjes op tafel.’

 

‘Juiste tools voor vaker en langer buiten zitten’

Sabine Reijers, Smits Rolluiken en Zonwering

‘Goede zonwering is onmisbaar voor een fijn terras. Populaire zonweringen zijn de Cubola (een Nederlands ontwerp met een strakke look), Piazzola (stevige, koppelbare zonwering) en Twin XXL (ideaal voor grote terrassen op pleinen). De zonneschermen kunnen worden voorzien van bedrukking.

We zien een trend dat mensen vaker en langer buiten willen zitten. De terrasoverkappingen van Smits zorgen voor sfeer en bescherming; genieten van de zon of juist lekker in de schaduw. Dankzij de overkapping blijft de warmte beter hangen, zodat klanten het hele jaar door kunnen genieten op het terras. De zonwering is uit te breiden met heaters en verlichting. Aan de zijkanten van de overkapping kunnen SolidScreens worden geplaatst, voor bescherming tegen regen en wind.

Onder de naam Tibelly voert Smits een eigen doekcollectie, inclusief screendoeken. Tibelly is voorzien van een speciale coating als bescherming tegen weersinvloeden. Doordat de doeken aan beide zijden zijn voorzien van een rits, wordt het doek goed strak gehouden. Hierdoor beschermt het beter tegen zonlicht, regen en wind. Goede zonwering gaat tientallen jaren mee. Wel binnenhalen bij slecht weer; een zon- en windsensor maakt het je gemakkelijk.

Er is steeds meer mogelijk op gebied van automatisering. Zonwering, rolluiken, alarmsystemen en verlichting kunnen worden bediend via één systeem met afstandsbediening.’

 

‘Presenteer een terras met een ziel’

terrasEric Roest, Satelliet Meubelen

‘We zien een groeiende tendens naar luxe en gezonde snacks in de cafetaria. Ondernemers besteden extra aandacht aan de menukaart en de presentatie van gerechten. Voer dit gevoel van kwaliteit ook door op het terras. Terrassen openen steeds eerder; in sommige gemeenten mogen ze het hele jaar open. Onderschat de mogelijkheden die je hebt niet, of je nu 150 of 15 zitplaatsen hebt. Een verzorgd én functioneel terras levert snel geld op, want je hebt er elke dag profijt van.
‘Zorg dat impulsieve passanten juist bij jou aan de rem trekken, door een terras met een ziel te presenteren. Onderscheid je van je buren met een eigen uitstraling. Ondernemers in de fastservice hebben nog vaak de neiging om kleine tafeltjes neer te zetten.

Als je alleen ijs verkoopt en een grote omloopsnelheid hebt, is dat logischer dan wanneer je een gezonde lunch serveert. Kies dan voor comfortabele stoelen met armleuningen en ga voor een royalere opstelling.

We zien steeds meer kleur op het terras. Onze 25.25 is een stijlvolle, moderne stoel verkrijgbaar in zeven frisse kleuren: van frisgroen tot felblauw. Hiermee kun je de kleur van je logo terug laten komen op het terras. Kies je voor natureltinten, dan is de compacte Girola-stoel heel geschikt. De stapelbare stoelen van aluminium zijn verkrijgbaar in olijfgroen, grijs en bordeauxrood.

Op het terras wordt ook veel gebruikgemaakt van (duurzaam gewonnen) hout. Hout zorgt voor gezelligheid en warmte. Rotan komt ook helemaal terug. Wij presenteren in de collectie 2017 onder andere de Twine stoel. Gefabriceerd met volledig weerbestendige materialen. Karakteristiek door zijn vrolijke sixties look.

 

terras‘Trek sfeerbeleving door naar buiten’

Judith Ris, Okido Horecameubilair

‘Het terras wordt steeds belangrijker voor cafetariahouders. Het is je visitekaartje. Alles draait om sfeerbeleving, zowel binnen als buiten. Veel cafetaria’s leggen de nadruk op authenticiteit. Dat vraagt om een bijpassend interieur, met pure materialen, zoals onbehandeld hout en staal. Die zorgen voor een ruwe, industriële uitstraling. De beleving binnen wordt doorgetrokken naar buiten.

Investeren in een mooi terras van goede kwaliteit verdient zich terug, zeker nu de terrassen steeds langer blijven staan. Onze adviseurs komen zelf uit de horeca en kunnen de cafetariahouder goed adviseren om tot een mooi en praktisch geheel te komen. Parasols bieden niet alleen bescherming, ze kunnen ook helpen om een statement te maken. Grote parasols zijn in, vooral vierkant, want die kun je makkelijk naast elkaar zetten. Onze parasols zijn op voorraad leverbaar in diverse kleuren. Veel ondernemers laten de parasol personaliseren door middel van bedrukking. Ze laten er bijvoorbeeld de kleuren van hun logo in terugkomen, zoals appelgroen. Hiermee creëer je een uitstraling die echt uniek is.

‘Veel mixen en matchen’

Monigue Goesten, Goesten en Goesten Horecameubilair

‘Vintage & retro is een trend die je in 2017/2018 veel ziet, ook op de terrassen. We hebben een brede collectie in nieuw en betaalbaar terrasmeubilair. Daarnaast is het mogelijk om het te mixen met gebruikte items. Hier zijn wij als Goesten en Goesten zeer sterk in en we hebben dagelijks veel nieuwe binnenkomst. De ondernemer kan zijn bestaande terrasmeubilair
inruilen voor nieuw en/of een combinatie maken.

Steeds vaker zien we dat ondernemers mixen en matchen; gebruikte meubelen worden afgewisseld met nieuwe. ‘Onze ‘oude’ schoolstoeltjes doen het erg goed op het terras, bijvoorbeeld in combinatie met een retro terrasstoel, zoals het model Rossum.

We zien veel gebruik van natuurlijke materialen. Kleuren als donkergroen en bruin komen veel terug. Er worden verschillende soorten hout toegepast, in combinatie met (gelakt) staal. Een beetje roest mag best, dat hoort bij de vintage look. Ook wordt veel gebruikgemaakt van buitenkleden. Zo ontstaat een ‘huiskamergevoel’ op het terras. De loungeset blijft, maar wordt speelser.

Boomstamtafels in combinatie met marmeren tafeltjes stralen warmte en gezelligheid uit. Zorg dat de verhoudingen goed zijn; kies bijvoorbeeld niet voor te kleine tafeltjes bij te grote stoelen, maar maak het de gast gemakkelijk.

Houd alles netjes en schoon en heb oog voor detail; zet een plantje op tafel en leg een kleedje over de stoeltjes. Het klantgevoel is heel belangrijk. Hoe wens je zelf te worden behandeld?’

Reageer op dit artikel