artikel

De Snackbar lunch and dinner: eten onder olijfbomen

Interieur 47

De ene verbouwing is de andere niet. De Snackbar lunch and dinner aan de Helmondseweg in Deurne ging in november 2016 volledig op de schop. Alles in het teken van een optimale beleving voor de gast. ‘Zij zijn mijn ambassadeurs’, vertelt eigenaar Kenny van den Berkmortel.

De Snackbar lunch and dinner: eten onder olijfbomen
© Fotopersburo Bert Jansen TEL: +31(0)6-53703449 Onderwerp : snackbar lunch en diner opdr 2512 (foto Bert Jansen) Fotograaf : Bert Jansen Datum : 15-12-2016 Categorie : @2@ Trefwoorden : vakmedianet snackkoerier opdr 2512

Over elke vierkante centimeter heeft hij nauwkeurig nagedacht. Het tekent de perfectionist in de ondernemer, die in zijn studententijd nog vastbesloten was om grafisch vormgever te worden. Deze studie rondde Kenny van den Berkmortel af, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. ‘Mijn vader heeft verschillende horecabedrijven onder zijn hoede gehad. Als kind lag ik al op een matrasje onder de spoelbak te slapen. Toen hij in 2005 een huurder zocht voor deze snackbar ben ik erin gesprongen’, kijkt hij terug op de startperiode van De Snackbar lunch and dinner.

Frisse kleur

Zijn achtergrond als grafisch designer is duidelijk zichtbaar in de zaak en bij de menukaart. Sinds 2012 is de huiskleur groen in plaats van rood. Een frisse kleur die associaties oproept met gezond, vers en lekker eten. Het beeldmerk van het logo is herkenbaar en komt overal in terug.

Olijfbomen

Opvallend zijn de oeroude olijfbomen midden in de zaak, echte eyecatchers na de recente verbouwing. Een rib uit zijn lijf. ‘Maar als je iets doet, moet je het goed doen’, vertelt Van den Berkmortel. ‘Ik wilde een warmere sfeer creëren met natuurlijke materialen. Het beton was er al, door deze olijfbomen krijgen gasten echt het gevoel dat ze onder een boom zitten en naar buiten kunnen kijken. Je ziet dat ze daar vaker plaatsnemen.’

 


Lees ook: Ad van Geloven-award van Cafetaria Top 100 2017 voor De Snackbar Lunch and Dinner


 

Exclusieve concepten

Ook de counter is met de introductie van twee nieuwe exclusieve concepten een stuk langer geworden. Brood op de Plank en De Burger Meesters heten de jongste geesteskinderen van Kenny van den Berkmortel. De vier jaar jonge wokhoek is verplaatst naar de andere kant bij de ijshoek en op de plek van de wokhoek serveert De Snackbar lunch and dinner nu luxe broodjes met verse ingrediënten en verrassende combinaties of burgers van MRIJ-rundvlees. Allemaal op een plank met aan de ene kant het logo van Brood op de Plank en op de andere zijde dat van De Burger Meesters.

Kenny van den Berkmortel serveert zijn creaties met trots. © Fotopersburo Bert Jansen

Broodjes met onder meer pulled pork, shoarma of zalm vinden gretig aftrek en ook het Burger Meesters-concept loopt grandioos, vertelt Van den Berkmortel enthousiast. ‘Gasten zien hoe alles bereid wordt, zo is de versbeleving nog sterker aanwezig. Wat je ziet, is wat je krijgt.’

Smaakvolle menukaart

Daarom is ook de menukaart een plaatje. Kaart is niet eens de juiste benaming, het heeft met 28 glanzende A5-pagina’s meer weg van een boekwerk. Geen stockfoto’s, maar professioneel beeldmateriaal en smaakvolle beschrijvingen. Bij elke regel en foto heeft Van den Berkmortel bewust stilgestaan. ‘Kwaliteit is zoveel meer dan je product’, legt hij uit. ‘Hoe is de sfeer in de zaak? Hoe gastvrij ben je? Hoe presenteer je je producten? De positionering van de gerechten op je kaart is belangrijk. Mensen visualiseren, daarmee kun je ze sturen. Tien jaar geleden was ik één van de eerste cafetaria’s in Nederland die friet op een bord ging serveren. Nu is dat heel gewoon. Toch probeer ik me op dat gebied te blijven onderscheiden. Zo heb ik mijn oude servies ingeruild voor een nieuwe lijn prachtige, grijze porseleinen borden.’

Gezinsrestaurant

Rijst natuurlijk de vraag of hij zijn zaak nog wel als een snackbar ziet. ‘Ja hoor, we heten niet voor niets De Snackbar lunch and dinner. Onze corebusiness is nog steeds friet. We hebben drie jaar geleden bewust de keuze gemaakt om tussen een cafetaria en een restaurant in te gaan zitten. Het hele gezin kan bij ons lekker en gezond eten. Moeder een pasta met zalm en spinazie, vader een varkenshaasje en het kind een frietje. De kwaliteit is net zo goed als in een restaurant, maar tegen een gangbare prijs.’

Speelhoek

Kinderen hoeven bij De Snackbar lunch and dinner ook niet continu op de stoel te blijven zitten, er is een speelhoek.’ De aandacht voor kinderen is groot, want: ‘Hebben zij het naar de zin, dan hebben vader en moeder het ook.’ Op een verjaardagskalender kunnen kinderen hun naam invullen. Vervolgens krijgen ze op hun verjaardag een kaart en een gratis smulbox. Ook introduceerde Van den Berkmortel de term ‘kliederfriet’: friet verspreid op de tafel tijdens een kinderfeestje.

Van den Berkmortel vindt het belangrijk dat gasten kunnen zien hoe de gerechten worden gemaakt. © Fotopersburo Bert Jansen

Vijf frietspecialiteiten

Friet in een bijzonder jasje; hij staat erom bekend. De kaart telt vijf frietspecialiteiten: Boerenfriet, frietje Pulled Pork, frietje Bombay, frietje Vega en frietje De Snackbar. ‘Standaard krijgen ons gasten Franse frites julienne van McCain, maar bij onze menu’s en frietspecialiteiten serveren we authentiek gesneden friet.’ Lachend: ‘Een gast noemde ons laatst een sterrencafetaria. Dat vond ik wel een mooie benaming. Het is de beste reclame die je kunt krijgen.’

Hofleverancier DeliXL spint garen bij de bloei van het bedrijf. Van den Berkmortel: ‘Als ik alles apart zou moeten bestellen, dan zou ik extra personeel moeten aannemen. Ik heb voor DeliXL gekozen voor het gemak en natuurlijk de kwaliteit. Deze horecagroothandel gaat met de tijd mee en koopt ook lokaal in.’

Uitbreiding terras

Ondanks de recente verbouwing, de tweede in vier jaar, is de rek is er nog lang niet uit. ‘Nee, ik heb m’n plafond nog niet bereikt’, weet de eigenaar zeker. ‘Toen ik in 2005 begon, had ik vijf man personeel, nu vijftien. Zakelijk zetten wij zoveel brood weg dat we elke dag om 10.00 uur beginnen met smeren. Er rijden inmiddels drie bezorgwagens rond. In 2012 ben ik van 43 naar 85 zitplaatsen gegaan en kwam het wok- en pastagedeelte erbij met front cooking. Met Brood op de Plank en De Burger Meesters is de versbeleving verder toegenomen. Sfeer, beleving en gastvrijheid blijven altijd hoog op mijn lijstje staan. Zo zou ik buiten willen uitbreiden. Een groter terras met een speelveld’, wijst hij naar het nabijgelegen grasveld.’

© Fotopersburo Bert Jansen

Gemeente

De lokale regelgeving werkt vooralsnog niet mee. Wie in Deurne bijbouwt, moet parkeerplaatsen op eigen terrein realiseren of duizenden euro’s ophoesten voor een plek elders binnen de gemeentegrenzen. ‘In 2012 heeft de verbouwing me al drie parkeerplaatsen à €7800 gekost. Met de 200 vierkante meter die ik er nu bij wil hebben, zou ik het dubbele kwijt zijn. Dan is er nog geen steen gelegd. Dat gaat me te ver.’

Reageer op dit artikel