artikel

Cafetariahouder omzeilt gokkastenbeleid met scheidingswand

Interieur

Eerst mag je één fruitautomaat in je zaak, dan geen, dan weer twee. Zo is het gegaan bij cafetaria Snekkie in Enschede. Eigenaar Ninos Soumi zette een houten wand in zijn zaak, waarmee hij zijn zaak in een afhaalgedeelte en een eetcafé splitste. In het eetcafé mag wel gegokt worden en in het afhaalgedeelte niet.

Per 1 juni 2000 zijn volgens de Wet op de Kansspelen geen fruitautomaten meer toegestaan in laagdrempelige inrichtingen zoals cafetaria’s. Nu het overgangsjaar is afgelopen zou ook Snekkie haar enige toegestane fruitautomaat verliezen. Soumi bedacht een list, waardoor hij zelfs twee gokautomaten in zijn zaak kan neerzetten. ‘Ik heb mijn zaak in tweeën gesplitst, met aparte ingangen’, vertelt Soumi. ‘Het is echter niet zo dat het met het plaatsen van een wandje is afgedaan. Je zult een horecavergunning moeten hebben en de vereiste diploma’s. Je zaak moet natuurlijk ook aan de eisen van de horecawet moeten voldoen.’

Het nieuwe eetcafégedeelte valt onder hoogdrempelige inrichtingen en mag daarom twee fruitautomaten in de zaak hebben. Hoogdrempelig is volgens de wet de inrichting met een geldige drankvergunning, waar het café- of restaurantbezoek op zichzelf staat. ‘Ik ben echt niet de enige in Enschede en de rest van het land die deze zet heeft gemaakt’, vertelt Soumi. ‘Er zijn veel meer cafetariahouders en shoarmaverkopers die dit doen. Velen van hen hebben immers een drankvergunning. Het gevolg is uiteindelijk dat de maatregel averechts werkt. Er komen hierdoor juist meer fruitautomaten bij.’

Bron
Soumi vindt de maatregel niet eerlijk. ‘Cafégelegenheden mogen door de maatregel van één naar twee fruitautomaten. De kleine ondernemer in de cafetariabranche wordt een bron van inkomsten ontnomen. Ik vind dat niet eerlijk. Mensen die willen gokken doen dat toch. Het is naar mijn mening ook een keuze die ze zelf maken.’
De gemeente Enschede kan weinig doen tegen de ‘wandjes’. ‘We zijn er niet gelukkig mee’, vertelt beleidsadviseur Rien Gerritsjans. ‘De wetgever heeft dit echter zo bepaald. Als de zaak aan de eisen van de wet voldoen, dan is er geen probleem. We zullen echter wel controleren of de zaken aan alle eisen voldoen.’

Reageer op dit artikel