nieuws

Nederlands kampioenschap gelato voor het eerst op de Horecava

IJs 279

Nederlands kampioenschap gelato voor het eerst op de Horecava

De Horecava is voor de eerste keer het podium voor het Nederlands kampioenschap gelato, officieel de Gelato Festival Challenge genoemd. En er zijn niet één, maar twee wedstrijden.

De Gelato Festival Challenge Pro vindt plaats tijdens de Horecava 2020, op dinsdag 14 januari. Daarin gaat ijsmachineproducent Carpigiani Ambachtelijk Benelux op zoek naar de opvolger van Stefan Beerens. De 27 jarige Beerens van ijssalon Pavarotti Dolce (Leidschendam) veroverde eerder dit jaar de titel in Dordrecht, met zijn creatie ‘Guilty Pleasure’.

Wedstrijd voor studenten

Op 16 januari vindt voor het eerst in Nederland het Gelato Festival Junior plaats, speciaal voor studenten IJsbereiding-Patisserie van 17 tot 21 jaar. Hiervoor nodigt Carpigiani studenten van alle bakkers- en patisserieopleidingen uit.

Een vakjury beoordeelt de creaties op basis van smaak (40 procent), creativiteit (20 procent), structuur (20 procent) en presentatie (20 procent).

Stefan Beerens gaf zijn concurrenten in februari 2019 het nakijken met zijn ‘Guilty Pleasure’, een creatie van ijs op basis van witte chocolade, sinaasappel, gezouten caramel met een crunch van pecannoten. Beerens vertegenwoordigt samen met Paul Wilderink (2e in 2019), Kees Baars en Ilse Kennis (goud en zilver in 2018) ons land op het Europees Kampioenschap later in 2020 in Italië. Ook de twee eerste van 2020 zullen zich bij dit gezelschap aansluiten.

Europees kampioenschap in Bologna

De nummers 1 en 2 van de Challenge Pro mogen volgend jaar meedoen aan het Europese kampioenschap in Bologna, dat om de drie jaar plaatsvindt. Ze sluiten zich aan bij de Nederlandse nummers 1 en 2 van de afgelopen twee jaar, waarmee Nederland door zes ijsbereiders is vertegenwoordigd.

Via Bologna gaat de weg, bij goed resultaat, naar de World Masters (locatie nog niet bekend). Die vindt plaats in 2021 en wordt georganiseerd door Gelato University Carpigiani en Sigep Italian Exhibition Group.

Deelnemers aan het Nederlandse kampioenschap gaan de strijd aan in hal 9 van de Horecava, op dinsdag 14 en donderdag 16 januari. De aftrap is rond 11.00 uur, de prijsuitreiking tussen 17.00 en 18.00 uur. De prijs voor de juniors moet nog worden bepaald.


Reageer op dit artikel