nieuws

IJscentrum vindt eindelijk onderkomen in gloednieuw ‘clubhuis’ 

IJs 486

IJscentrum vindt eindelijk onderkomen in gloednieuw ‘clubhuis’ 

De Stichting Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen neemt het IJscentrum in Wageningen over. Daarmee is de toekomst van het opleidingsinstituut voor ambachtelijke ijsbereiders geborgd. Het IJscentrum krijgt een plekje in een gloednieuw en ‘uniek’ opleidingscentrum. 

Met de overname verhuist het IJscentrum, samen met manager Jacques Vos, op korte termijn naar Vlaardingen. IJsbereiders kunnen er vanaf september terecht voor cursussen en examens.

Vos is erg in z’n nopjes met zijn nieuwe werkomgeving. ‘De FIA is een toonbeeld van hoe het nieuwe, hybride onderwijs er uit moet zien: onderwijs en praktijk die naadloos in elkaar overvloeien. In zo’n omgeving komt het IJscentrum uitstekend tot zijn recht.’

Onderzoek en innovatie

‘IJsbereiders kunnen hier nog beter worden geschoold, in een omgeving waar het praktijkdeel van andere foodopleidingen ook gestalte krijgt, waar allerlei professionals uit de foodbranche aan de slag gaan en waar onderzoek en innovatie centraal staan’, vervolgt Vos. ‘Ideale omstandigheden om met het IJscentrum een verdiepingsslag te maken. Ik ben dan ook erg blij met deze stap.’

IJscentrum

Vlnr: Jacques Vos (manager IJscentrum), Alfred Bruin (FIA-bestuurder), Klaas Huizenga (interim-directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen, waar het IJscentrum onderdeel van uitmaakte) en Gert Kant (FIA-bestuurder).

Weg uit Wageningen

Het IJscentrum is sinds maart op zoek naar een nieuw onderkomen. De vakschool in Wageningen, waarin het kenniscentrum sinds de oprichting is ondergebracht, wil zich richten tot de kerntaken. Daar hoort het IJscentrum niet bij.

Onrust na teleurstelling

Bakery Institute in Zaandam was een tijdlang een serieuze optie, maar de gesprekken liepen op niets uit. Dit leidde tot onrust in de markt, waarop manager Jacques Vos zich genoodzaakt voelde  te melden dat ‘het IJscentrum blijft bestaan’. Het doel was om voor de zomervakantie een nieuw onderkomen te vinden, en dat is nu op het nippertje gelukt.

Het clubhuis

De FIA wordt ook wel het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Het wordt een ‘unieke plek’ waar ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en straks ook wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Studenten krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.

FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vier verdiepingen. Op de begane grond komt een try&taste- ruimte. Om te koken, eten, vergaderen en te ontmoeten.

Op de eerste verdieping komt het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Het IJscentrum wordt op deze etage ondergebracht. De tweede verdieping telt drie laboratoria voor onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopruimte met zeven proefkeukens, een meetingpoint, instructieruimte en vergaderzaal.

Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot het FIA Baking Center waar het bakkerijdeel van de FIA gestalte krijgt.

Verbeteren van het imago

Volgens de FIA past het IJscentrum heel goed in de ambities van het opleidingsinstituut. FIA-bestuurslid Arry Verhage: ‘Namelijk ambitieuze foodopleidingen koppelen aan innovatieve bedrijven en een inspirerende locatie, om zo te werken aan het verbeteren van het imago van de voedingsmiddelenbranche. We zijn dan ook ontzettend blij met deze overname en zetten ons er voor in om het IJscentrum goed te laten landen in Vlaardingen, om het daarna verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld door combinaties te zoeken met zuivel, banket en patisserie en chocolade.’

‘Onder de indruk’

De branchevereniging voor ambachtelijke ijsbereiders, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, is erg positief over de het feit dat het IJscentrum wordt geïntegreerd in de FIA. ‘We zien de potentie van dit mooie initiatief’, aldus Martin van Rossum, bestuurslid van de branchevereniging, wijzend op de FIA.

‘Als vereniging hechten we groot belang aan het voortbestaan van het IJscentrum als uniek opleidingsinstituut voor ijsbereiders in Nederland. Door het onder te brengen in de FIA is de toekomst verzekerd. Dat is fantastisch. We zijn onder de indruk van de faciliteiten die het gebouw van de FIA herbergt en van de plannen die het FIA-bestuur heeft om middels partnerships met bedrijfsleven, overheid en onderwijs te werken aan innovaties, kennisdeling en imagoverbetering.’

Verdere professionalisering

De branchevereniging wil nauw blijven optrekken met het IJscentrum binnen de FIA, onder meer om te werken aan verdere professionalisering van de ambachtelijke ijsbranche en om ambachtelijk ijs te promoten onder consumenten. De vereniging tekent daarom een samenwerkingsovereenkomst met de FIA. ‘We hebben groot vertrouwen in de plannen van de FIA en de mensen die dat gaan uitvoeren’, licht Van Rossum toe. ‘Wij willen ons steentje daar aan bijdragen, zodat ijsbereiders – onze leden – daar ook van kunnen profiteren.’

Over het IJscentrum

Het IJscentrum is in 1999 opgericht met als doel het niveau in de ambachtelijke ijsbranche te verhogen. De school is sinds die tijd uitgegroeid tot een breed gedragen opleidingsinstituut en kennisinstelling.

Jaarlijks volgen ruim honderd cursisten een opleiding of training aan het instituut, variërend van basis ijsbereiding, ijsbereiding voor gevorderden, ijs en patisserie tot aan de Meesterproef.

Vrijwel alle commerciële partijen in de ambachtelijke ijssector werken (nauw) samen met het IJscentrum, net als de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum – de branchevereniging voor ijsbereiders.

IJsVak-Wedstrijden

De FIA gaat tevens in gesprek met de partners van het IJscentrum en wil om tafel met de Commissie IJsVak-Wedstrijden, die de jaarlijkse vakwedstrijden voor ijsbereiders organiseert. Ook wil de FIA om de tafel met het Gilde van Meesterijsbereiders en de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), die de accreditatie van de SHV-erkende horeca-opleidingen verzorgt, waaronder die van ambachtelijke ijsbereiding.


Reageer op dit artikel