nieuws

Winzo ijssalon viert 100-jarig bestaan

IJs 1642

Winzo ijssalon viert 100-jarig bestaan

Winzo ijssalon in Vlaardingen viert binnenkort het 100-jarig bestaan. Volgens de huidige eigenaar en vierde generatie is Winzo de oudste ijssalon van Nederland die altijd in de familie is gebleven.

‘Voor zover wij weten is dit de oudste ijssalon die altijd door één familie is gerund, in één lijn van vader op zoon’, zegt Rick van der Windt, die met zijn vrouw Mable Winzo ijssalon in Vlaardingen bestiert .

Begonnen in 1919

De familie Van der Windt begon in 1919 met ijs maken in een pakhuis in Vlaardingen. In 1924 is de familie naar het huidige pand aan het Van Schravendijkplein verhuisd, met achter het woonhuis een ijsfabriek waar vandaag de dag nog altijd ijs wordt gemaakt. Het woonhuis werd in 1953 omgebouwd tot ijssalon. ‘Daarvoor werd het ijs uit karren verkocht. Ook heel veel kruideniers verkochten verpakt ijs van ons, van Hoek van Holland tot Rotterdam’, zegt Van der Windt.

De huidige eigenaar is opgegroeid in de zaak. ‘Als kleine jongen hielp ik mijn vader al. In 2008 hebben mijn vrouw en ik de zaak officieel van mijn ouder overgenomen.’

Winzo-ijssalon

Kinder Bueno en tompouce

Vandaag de dag probeert Van der Windt mee te gaan met de ontwikkelingen. ‘Altijd nieuwe smaken bedenken, kijken wat mensen willen. Tegenwoordig is dat bijvoorbeeld Kinder Bueno, of tompouce-ijs. Er zijn sinds kort roze en zwarte oubliehoorns verkrijgbaar. Zo kunnen we ons net een beetje onderscheiden.’

Dat doet de ijsmaker ook met ambacht, ‘We maken zelf waterijsjes, ijsbonbons en ijstaarten. En veel ingrediënten maak ik zelf. Zo branden we de hazelnoten voor het hazelnotenijs en wellen we de rozijnen voor in de Málaga. En we maken zelf karamelsaus.

Winzo-ijssalon

Meer toonbankverkoop

Vijf jaar geleden is Winzo ijssalon verbouwd, ook weer om mee te gaan met veranderingen. ‘Onze toonbank stond voorheen in de lengte van de winkel en we hadden meer tafels. Nu staat de toonbank over de breedte. Vroeger werden er namelijk veel meer coupes verkocht en nu is er veel meer toonbankverkoop. Hoe dat komt, weet ik niet. De coupes zijn juist uitbundiger geworden.’

Reis naar IJsland

Op donderdag 6 juni bestaat het familiebedrijf precies 100 jaar, en dat wordt op zaterdag 8 juni gevierd. ‘Wie voor €7,50 ijs besteld, krijgt een lot die we in een box deponeren. Op 8 juni komen de wethouder en een lokaal bekende clown langs om de winnende loten te trekken. We hebben verschillende ijsprijzen, zoals cadeaubonnen en bekers met ijs. De hoofdprijs is een volledig verzorgde reis voor twee personen naar IJsland.’

Winzo-ijssalon-4

Rick van der Windt maakt ook ijsbonbons in de ijsfabriek achter de salon.


Reageer op dit artikel