nieuws

IJscentrum moet verhuizen en kijkt naar Zaandam

IJs 315

Het IJscentrum in Wageningen is op zoek naar nieuw onderdak. De vakschool waarin het kenniscentrum sinds de oprichting is ondergebracht, wil zich richten tot de kerntaken. Daar hoort het IJscentrum niet bij. Bakery Institute in Zaandam is nu een serieuze optie voor het instituut.

IJscentrum moet verhuizen en kijkt naar Zaandam

Volgens Jacques Vos, manager van het IJscentrum, neemt de Rijn IJssel Vakschool Wageningen dit besluit om in de toekomst financieel gezond te blijven. ‘Het hele mbo staat landelijk onder druk. Mensen gaan naar de hbo of gaan aan het werk. Het IJscentrum is leuk, maar behoort helaas niet tot de kerntaken van de school.’

Samen met een aantal voortrekkers uit de sector verkent de kennisinstelling momenteel de voorwaarden en kansen om als onafhankelijk IJscentrum te blijven opereren. Voorop staat dat alle betrokken partijen zeer hechten aan de continuïteit van een onafhankelijke opleiding voor ijsbereiders.

Bakery Institute Zaandam

Op dit moment is er een serieuze kandidaat om het IJscentrum in zich op te nemen: Bakery Institute in Zaandam. ‘We zijn bezig met een intentieverklaring en we gaan kijken of het haalbare kaart is’, zegt Vos.

Een verhuizing naar Zaandam is volgens Vos op dit moment de beste optie. ‘Ik geloof persoonlijk dat het een goede stap zou zijn en dat het meer kansen biedt voor de toekomst. Er vindt steeds meer blurring plaats tussen de bakkerijsector en de ijssector. Er zijn steeds meer bakkers die ijs maken en ijsmakers die leren van bakkers. We staan niet voor niets op Bakkersvak.’

Ambachtelijk ijs in 2019: 10 trends voor het komende seizoen

Ambachtelijk ijs in 2019: 10 trends voor het komende seizoen

IJscentrum

Het IJscentrum is sinds haar oprichting in 1999 binnen de ijsbranche uitgegroeid tot een breed gedragen kennisinstelling. Jaarlijks worden er binnen het IJscentrum meer dan honderd cursisten opgeleid. Bovendien verzorgt het IJscentrum als onafhankelijk instituut de examens voor de ambachtelijke ijsbranche.

Kwaliteit

Het instituut voldoet niet aan de criteria voor een mbo-opleidingen, maar biedt cursussen van een aantal dagen. Vos: ‘Dat zijn korte, strakke en intensieve trainingen. In zes dagen leiden wij mensen op tot ijsbereider of gespecialiseerd ijsbereider. Daarmee hebben ze alle tools om aan de slag te gaan. Er is namelijk geen diplomaverplichting in deze branche. Het IJscentrum is er om kwaliteit te waarborgen.’

De bedoeling is dat het IJscentrum rond de zomer nieuw onderdak heeft gevonden.


Reageer op dit artikel