nieuws

Huupkens IJs wint Gouden IJsspatel

IJs 563

Huupkens IJs in Weert heeft de Gouden IJsspatel gewonnen voor het beste koffie-ijs. Een knappe prestatie, omdat koffie-ijs maken volgens de juryvoorzitter best een uitdaging is.

Huupkens IJs wint Gouden IJsspatel

De vakjury van de Gouden IJsspatel lette op hygiëne, temperatuur, schepbaarheid, smaak, structuur en kleur. Daarbij woog smaak het zwaarst. Het koffie-ijs van ijsmeester Wil Koppen scoorde op die punten het hoogst. De ijssalon valt niet voor het eerst in de prijzen; in 2015 won Huupkens IJs de titel Beste IJssalon van Nederland. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Weert.

Wil Koppen is al in december vorig jaar begonnen met het selecteren van het koffie-ijs waarmee hij deel zou nemen aan de Gouden IJsspatel. Uit tientallen variaties kwam er één naar voren. ‘En die viel ook bij de jury goed in de smaak’, zegt Wil Koppen.

Zacht met een bite

‘Voor het koffie-ijs gebruik ik een uitgesproken espresso, die een mooie koffiesmaak aan het ijs geeft. Het is een zachte smaak, maar toch ook met een bite. De jury was vooral te spreken over de structuur van onze roombasis die we bij Huupkens gebruiken; mooi glad in de mond en een goede afweging van suiker en vet. Het ijs heeft daardoor ook een mooie geur, dat is ook belangrijk.’

‘Na de winst is de boel echt ontploft hier. Zoveel reacties, ook op social media. Voor ons een bevestiging dat we aan de top staan.’

‘Juiste smaak is lastig’

Koffie-ijs bleek een uitdaging, zegt juryvoorzitter Bart-Jeroen van Overveld. ‘Vorig jaar was bosbes de wedstrijdsmaak. Dat is een enkelvoudige smaak. Koffie is zo divers, en je kunt daar allerlei toevoegingen bij verzinnen. En iedereen heeft weer een andere voorkeur voor een bepaalde soort koffie. Dus hoe bepaal je de juiste smaak? Dat is lastig. We hebben dan ook veel uiteenlopende ijsjes geproefd.’

Ambachtelijk ijs: 10 trends

Ambachtelijk ijs: 10 trends

Top 5 Gouden IJsspatel

In totaal deden er 75 ijsmakers mee aan de wedstrijd om de Gouden IJsspatel,  die plaatsvond tijdens Bakkervak. Na een lange keuringsdag werd de volgende top 5 bekendgemaakt:

1. Huupkens IJssalons
2. IJs & Spijs
3. IJS & ZO Leidschendam
4. IJsboerderij Fabor
5. IJssalon Torino Woerden

 

 


Reageer op dit artikel