nieuws

Tussenjaar voor IJsVak-Wedstrijden: ‘2020 wordt spectaculair’

IJs 256

De IJsVak-Wedstrijden op 12 maart in Gorinchem hebben een kleinere opzet dan voorheen. De wedstrijdcommissie ziet 2019 als een tussenjaar en wil volgend jaar een compleet vernieuwd en ‘spectaculair’ event organiseren voor de branche.

Tussenjaar voor IJsVak-Wedstrijden: ‘2020 wordt spectaculair’

De IJsVak-Wedstrijden, georganiseerd door het Ambachtelijk IJscentrum, vinden dit jaar plaats tijdens de BakkersVak 2019 in de Evenementenhal Gorinchem. Anders dan voorgaande jaren wordt alleen de Gouden IJsspatel uitgereikt. Hierbij staat het bereiden van een bepaalde ijssmaak centraal. Dit jaar is dat koffie. De andere wedstrijd, waarbij kandidaten een ijscreatie maken en ook beoordeeld worden op presentatie, komt te vervallen (de Gouden IJscreatie).

IJssalon van het Jaar

Hoe uiteindelijk de IJssalon van het Jaar wordt bepaald, een jaarlijks hoogtepunt voor de branche en traditioneel de aftrap van het nieuwe ijsseizoen, is nog niet duidelijk. Voorheen kwam de winnaar voort uit de groep deelnemers die na de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie de meeste punten hadden verzameld. Omdat de creatie nu wegvalt, denkt de wedstrijdcommissie na over een andere invulling van de IJssalon van het Jaar.

Vorig jaar won Stef Janssen van IJssalon Florence in Nederweert de strijd om de Gouden IJscreatie. IJssalon Florence werd later ook uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar 2018.

Vernieuwing

De IJsVak-Wedstrijden zijn aan vernieuwing toe, zegt Dennis Lemmen, lid van de wedstrijdcommissie. ‘We zijn al bezig met een aantal ideeën voor volgend jaar. We zien 2019 als een tussenjaar om in 2020 echt iets nieuws en spectaculairs neer te kunnen zetten voor de ijsbranche. We willen ons volledig focussen op 2020, dan moeten we knallen.’

Rumoerig

Het is daarbij de afgelopen tijd rumoerig geweest in de ambachtelijke ijsbranche. Vorig jaar zijn er na de wedstrijden fouten gemaakt in de puntentelling waardoor er een verkeerde uitslag naar buiten kwam. ‘Dat is nooit leuk, maar voor ons was het een leermoment’, zegt Lemmen. ‘Het is belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaan, want dat mag niet meer gebeuren.’

Hoger niveau

Het uiteindelijke doel is volgens Lemmen om meer deelnemers te werven, het niveau omhoog te krikken en om meer bekendheid te creëren voor het ambacht van ijsbereiden bij consumenten. ‘Heel Nederland moet genieten van ambachtelijk ijs, en dat kan overigens ook softijs zijn. Maar niet het ijs dat in de supermarkt ligt. Wij willen het ambacht meer energie en aandacht geven.’

Dat begint bij een toename van het aantal deelnemers. ‘We hebben in Nederland tussen de 600 en 700 ijssalons, maar er doen er maar 80 mee. Dat moeten er veel meer zijn’, vindt Lemmen.

Commissieleden gezocht

Hoe deze doelen bereikt gaan worden, daar zijn de leden nog over in beraad. De commissie, die nu uit vijf leden bestaat, heeft in ieder geval meer handen en voeten nodig. ‘Daarom hebben we dit jaar alleen de Gouden IJsspatel, dat is qua organisatie makkelijker voor ons’, zegt Lemmen.

Ambacht

Dennis Lemmen, die sinds 2006 Jo’s IJssalon in Reuver runt samen met zijn vader Johan, begrijpt dat het voor ijsbereiders een moeilijke keuze kan zijn om zitting te nemen in de commissie. ‘Dan mag je niet meer meedoen met de wedstrijd. Ik heb zelf die keuze ook gemaakt. Dat was lastig, want je staat dan niet meer in de krant. Aan de andere kant sta ik voor het ambacht, en daar wil ik mijn best voor doen.’

Reageer op dit artikel