nieuws

Piet Tamminga geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider

IJs 1216

Nederland heeft er een Meesterijsbereider bij. Piet Tamminga, eigenaar van Puur Tamminga, is geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. De jury was onder de indruk van de diversiteit aan smaken.

Piet Tamminga geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider
V.l.n.r.: SVH Meesterijsbereider Jacqueline Hilders, Piet Tamminga, SVH Meesterijsbereider Mark van Gaal en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland.

Na zijn inauguraties mag Piet Tamminga zich de 32ste SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen. Tamminga is ijsbereider en eigenaar van Puur Tamminga in Veenendaal.

De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps), Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef had als thema ‘Kerst rond de wereld in 80 smaken’. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd.

Uitdagende opdracht

Aan het einde van deze twee dagen was de commissie overtuigd van het Meesterschap van Piet. ‘De opdracht die de commissie aan Piet Tamminga gaf was uitdagend. Piet heeft de opdracht samen met zijn team creatief ingevuld waarbij hij het thema goed heeft laten terug komen. Voor het Meesterlijk ijsbuffet maakte hij Japans Mochi-ijs, Indiaas Kulfi-ijs en reisden we via een Zwitsers sneeuwdorpje weer terug naar Veenendaal. De commissie was onder de indruk van de diversiteit aan smaken die terug kwamen in de ijsproducten, waarbij de bombe van maanzaad-ijs gevuld met een parfait van bokbier met broodkruim kenmerkend is voor de stijl en smaak van de nieuwe SVH Meester.’

Ambacht doorgeven

Voor Tamminga is het behalen van de Meestertitel een mooie volgende stap in zijn carrière. ‘Met het behalen van deze titel kan ik mijn streven naar duurzaamheid in mijn ambacht meer en meer vorm geven. In de afgelopen 24 jaar mocht ik dankbaar heel veel vakkennis tot mij nemen, omdat anderen zo genereus waren om mij daarin te laten delen. Die kennis straks als Meester doorgeven aan een volgende generatie: hoe duurzamer kan mijn ambacht nog zijn?’

SVH Meestertitels

Nederland heeft op dit moment 286 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. SVH Meesters in de eigen regio zijn onder meer te vinden via de app SVH Meesterzoeker.

Reageer op dit artikel